Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AWPE-elever till USA

Nästa vecka åker 14 elever från Bobergsskolans AWPE-utbildning i Ånge till en tre veckors praktik i Knoxville Tennessee, USA.
Det är den sista gruppen ur avgångsklassen som nu genomför sin utlandpraktik.

Annons
Eleverna kommer att under sina veckor i USA att delta i arbetet vid olika bönad- och ambulansstationer i Knoxville.
Det finns 14 brandstationer i Knoxville. Och stan är nästa lika stor som Sundsvall, berättar Claes-Göran Karlsson, en av instruktörerna vid AWPE-utbildningen. Eleverna kommer att delas in i fyra grupper och cirkulera runt på de olika brand- och ambulansstationerna.
En av stationerna som eleverna kommer att arbeta vid har 20 utryckningar per dygn. Så eleverna kommer verkligen att få känna på hur det är, säger Robert Näslund, också han instruktör vid AWPE och som tillsammans med Clas-Göran Karlsson kommer att öka med eleverna över till USA.
Praktiken under veckorna i USA är inriktade på både brandbekämpning och ambulanssjukvård.
Eleverna kommer att få delta i olika delar. Men de kommer inte att få göra svårare delar. Skulle något gå fel så kan stationen bli stämd, säger Robert Näslund.
Utbytet med Knoxville är det första som det privata räddningsföretaget Rural/Metro i USA har.
Företaget finns i 50 delstater och har funnits i 50 år. Det är ett av de största företagen i USA som jobbar med räddningstjänst. Och det är ingen ny företeelse att det inte är en kommunal räddningstjänst, säger Claes-Göran Karlsson.
Claes-Göran och Robert var över redan i november och pratade med företaget om utbytet och drog upp riktlinjerna hur praktiken skulle gå till för att bli så bra som möjligt.
Det kan vara bra för eleverna att se att det finns andra sätt att jobba inom räddningstjänsten än på det sätt vi gör här i Sverige, fortsätter Robert Näslund.
Och för eleverna är packningen i full gång inför resan.
Det ska bli väldigt kul och spännande att få åka på den här utlandspraktiken. Och jag kommer att söka mig vidare till ytterligare utbildningar inom räddbningsverksamhet när jag är klar med utbildningen i vår. Jag ska söka till Roserbergs och jag hoppas att jag kommer in. Utbildningen i Torpshammar har gett mersmak, berättar Katarina Häreby från Ånge.
Räddningsföretaget i USA som nu tar emot eleverna från Ånge ser också mycket positivt på utbytet.
Vi har pratat om att de ska skicka över lärare hit till oss och på så sätt bredda utbytet, fortsätter Claes-Göran Karlsson.
När eleverna är tillbaka i skolan ska en utvärdering av veckorna göras.
Det viktigaste är att eleverna anser att de har haft en bra praktik under sina veckor i USA, säger Robert Näslund.
När gruppen är hemma har alla elever i avgångsklassen genomfört sin utlandspraktik. Förra året var halva klassen i Canada och jobbade med skogsbrandbekämpning.
Även om alla elever är nöjda med praktiken är det inte säkert att praktiken för nästa avgångsklass förläggs på samma ställe. Den kanske blir någon annanstans i USA, slutar Claes-Göran Karlsson.

Mer läsning

Annons