Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både praktik och teori på Bobergsgymnasiet

/
  • Rektor Stig Mattsson diskuterar om hur man använder en isyxa tillsammans med Dan Thornberg från Mid Adventure och Kent Ylvesson, lärare för det nya programmet som inriktar sig på äventyr och upplevelseturism.
  • Ulrika Björling tar blodprov på Beatrice Bäckström. Båda läser på omvårdnadsprogrammet.
  • Linda Nyhlén och Emelie Lindkvist läser på Bobergs gymnasiets Häst- Ridutbildnings programmet, där mycket praktiska övningar ingår i utbildningen.
  • Rektor Stig Mattsson diskuterar om hur man använder en isyxa tillsammans med Dan Thornberg från Mid Adventure och Kent Ylvesson, lärare för det nya programmet som inriktar sig på äventyr och upplevelseturism.
  • Rektor Stig Mattsson diskuterar om hur man använder ett paintballgevär tillsammans med Dan Thornberg från Mid Adventure och Kent Ylvesson, lärare för det nya programmet som inriktar sig på äventyr och upplevelseturism..
  • Marie Pettersson studie och yrkesvägledare, Mimmi Magnusson kurator och Yvonne Järnberg skolsköterska arbetar med Bobergskolans - Nolltolerans mot mobbing.

\"Vi utgår från vad eleverna vill ha\" Under lördagen var det öppet hus på Bobergsgymnasiet i Ånge. Där presenterades bland annat ett nytt program som ska starta till hösten. En utbildning som handlar om äventyr- och upplevelseturism. – De blir vi ensamma om i Sverige, säger rektor Stig Mattsson.

Annons
Sedan ett år tillbaka är Stig Mattson rektor skolan och han har stora visioner för kommunens enda gymnasium.
Vi satsar på att sjuttio procent av Ånge kommuns årskurs nio elever ska börja studera på skolan, säger han.
En siffra som i dag ligger på femtio procent och under det senaste läsåret steg med nästan tio procent.
På Bobergsgymnasiet satsar man på att låta eleverna arbeta praktisk i så stor utsträckning som möjligt. Något som är populärt bland eleverna. Emelie Lindkvist läser andar året på Häst- och ridutbildningsprogrammet och tycker att det är bra att man inte behöver vara på skolan hela tiden.
Man blir inte lika less när man får vara ifrån lite grann, säger hon.
Mycket praktiskt arbete kommer det också att bli på det nya programmet som startar till hösten. Programmet förkortas Team och ska, enligt skolan, ge god grund för fortsatt utbildning med inriktning mot äventyr- och upplevelseturism. Där kommer skolan i stor utsträckning att samarbeta med olika företag som finns i närområdet. Det praktiska arbetet kommer också att integreras med skolarbetet i övrigt.
En av lärarna som kommer att arbeta på det nya programmet är Kent Ylvesson. Han berättar att eleverna läser kärnämnen som vanligt och sedan kommer de på olika sätt att ingå i utbildningen. Praktisk matematik kommer till exempel att användas mycket i arbetet med upplevelseturismen och när det gäller turism så blir ju olika språk något som följer med automatiskt.
Utbildningen blir unik på det sättet att vi jobbar i projekt och tar in entreprenörer på vissa specialområden, säger Stig Mattsson.
Enligt honom så leder det till att eleverna på så vis får inblick i företagsverksamheten. Om det blir en nationell antagning får skolan svar på från Skolverket under våren. Oavsett svaret därifrån så startar den treåriga utbildningen med 24 platser till hösten.
Det nya namnet Bobergsgymnasiet har både elever och personal genom en omröstning kommit fram till. Och skolans nya slogan är; Välj dig själv.
Vi utgår från vad eleverna vill ha, säger Stig Mattsson.

Antal inskrivna elever på Bobergsgymnasiet
2002 hösttermin301
2003 hösttermin355
2004 hösttermin415
2005 hösttermin429
Källa: Gerd Persson Bobergsgymnasiet

Mer läsning

Annons