Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befarar ett "skitproblem" i Viskan

/

Hjältans avloppsreningsverk kan inom kort komma att användas av dubbelt så många personer som den är dimensionerad för. Något som lett till krav på utökad kontroll vid reningsverket.

Annons

Det är kombinationen av att Sundsvalls kommun flaggat för att ytterligare 75 boende ska kopplas på till anläggningen och att anstalten i Viskan omvandlats till asylboende med flera hundra platser, som fått Ånges bygg- och miljökontor att reagera – och agera.

Till skillnad från tekniska förvaltningen så är de inte lika säkra på att reningsverket i Hjältan kommer att klara den belastning som den ökade belastningen kommer innebära.

Bland annat pekar man på att de asylsökande "bedöms belasta anläggningen mer än de bofasta", vilket man menar blir effekten av att de "inte på samma sätt som de bofasta i området har något arbete att pendla till".

Därför anser bygg- och miljökontoret att antalet prover behöver utökas, samt att man måste analysera proverna utifrån fler parametrar än tidigare.

Tekniska förvaltningen har meddelat att man inte har några invändningar mot de nya kraven, men att man behöver få tid på sig för att hinna införskaffa och installera nödvändig utrustning. Ett arbete som man räknar med ska vara klart senast första juni.

Som vi tidigare berättat så pågår också tillsyn av ytterligare ett antal reningsverk i kommunen. Bland annat i Kölsillre, där bristerna bedömdes som allvarliga.

Mer läsning

Annons