Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredd att finansiera fibernät i Fränsta

/
  • Sten-Ove Danielsson beskriver satsningen som självfinansierande då den betalar tillbaka sig på 7-8 år.

Ett 60-tal fastigheter i Fränsta kan få bredband via fiber sommaren 2015. Det står klart sedan signaler getts om att kommunen är beredd att skjuta till 1,1 miljoner kronor.

Annons

Inget beslut har ännu tagits, men enligt Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson så finns det heller inget som tyder på att man ska välja att avstå från att gå in med den summa behövs för att spaden ska kunna sättas i backen.

– Det behövs 1,1 miljoner kronor för att få till ett nytt områdesnät i Fränsta som ett 60-tal fastigheter kan kopplas på till, och vi kommer på sikt att få tillbaka de pengarna eftersom man hyr fibern av oss, säger Sten-Ove Danielsson.

Förutom projektet i Fränsta så finns också planer på en liknande finansieringslösning för ett områdesnät i Ljungaverk. Där är det dock inte lika säkert att tiden räcker till för att komma till skott redan i år.

– Det är nog mer osäkert där, säger kommunalrådet.

Som vi tidigare berättat har också hjul satts i rullning för att få till stånd en utbyggnad av stamnät på båda sidor av Ljungan, samt med anslutningar mot grannkommuner i söder och norr.

– Men det projektet kommer förmodligen dra ut på tiden eftersom Tillväxtverket vill se en marknadsanalys först, säger Sten-Ove Danielsson, och räknar med byggstart tidigast 2016.

Mer läsning

Annons