Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag till föreningar

Vägföreningarna på fem orter i Ånge kommun får 200 000 kronor i bidrag från kommunen. —Vi har tyvärr inte råd med mer. Men vi måste se över hur de ska finansieras i framtiden, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
Det är vägföreningarna i Ljungaverk, Östavall, Torpshammar, Fränsta och Alby som får kommunala pengar till skötseln.
Men i Ånge tätort är det kommunen som måste svara för sandning, plogning och sopning. Så är lagen skriven, säger Sten-Ove Danielsson.
Bland politikerna ser man det som en orättvisa att de som är fastighetsägare i Ånge inte behöver betala för skötseln av vägarna.
När det ligger inom detaljplan behöver man inte. Det finns en del av Alby där kommunen också måste stå för vägunderhållet, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Det finns en statlig utredning som ska titta på hur framtiden ska bli för vägföreningar och samhällen.
Men den har inte kommit fram med något förslag ännu. Därför varnar vi för att det kan komma att ändra sig i framtiden i kommunen. Och vi önskar att vi hade kunnat ut mer pengar till vägföreningarna. Men tyvärr fanns det inte mer vi kunde fördela, slutar Sten-Ove Danielsson.
Totalt har kommunen fördelat 1,8 miljoner kronor till föreningar i kommunen och de vägföreningar som får pengar är: Ljungaverk, 72 000 kr, Östavall, 36 000 kr, Torpshammar, 22 000 kr, Fränsta, 56 000 kr och Alby, 14 000 kr. Resten av bidragen går till underhåll av Forumplan i Ljungaverk, 50 000 kr, Ånge Folkets Hus förening, 200 000 kr, Ljungaverks Folkets Hus förening, 1,3 miljoner kronor, Föreningsarkivet Västernorrland, 11 000 kr, Röda Korset Fränsta, 10 000 kr, Röda korset, Ånge 13 000 kr, Mitt Sverige Tursim, 81 000 kr och Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner, 7 163 kronor.

Mer läsning

Annons