Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragskrav gäller inte för alla

/

Alla föreningar behöver inte bedriva barn- och ungdomsverksamhet för att få anläggningsbidrag. Beviljas man skötselavtal så går det nämligen fint att flyga under radarn.

Annons

Fördelningen av anläggningsbidraget står för dörren. Ett bidrag som enligt informationen på kommunens hemsida utbetalas till "föreningar med egna anläggningar som har barn och ungdomsverksamhet."

En sanning med modifikation, då flera föreningar i stället har ett skötselavtal med fritidsenheten. Ett avtal som inte ställer krav på barn- och ungdomsverksamhet.

Enligt fritidskonsulent Eje Fröberg så kommer det heller inte att bli några förändringar på det synsättet i år. Dock kommer listan justeras så att de som saknar barn- och ungdomsverksamhet, som Friluftsfrämjandet i Ånge och Torp, lyfts över från anläggningsbidrag till skötselavtal.

– Deras verksamhet klassas som hälsofrämjande, och därför får de bidrag till att sköta om sina stugor, säger Eje Fröberg.

Som vi tidigare berättat så går det också att få pengar till skötsel via tekniska förvaltningen, men också från fritidsenheten i form av ytterligare sidoavtal med några föreningar.

– Men jag ska lyfta in dem också nu så det blir tydligt vilka som får det här bidraget, lovar Eje Fröberg.

I september 2012 beslutade humanistiska nämnden om en översyn av samtliga bidrag inom kultur och fritidssektorn, något som enligt fritisenheten inte har innefattat skötselavtalen. En uppgift som också bekräftas av humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson (S).

– Det är beredningsgruppen för kultur och fritid som har delegation på de där besluten, säger Catharina Karlsson, som håller med om att det finns förbättringspotential när det gäller tydligheten kring bidragen.

– Det är inte lätt att göra alla nöjda, men vi kan i alla fall försöka göra det så rättvist som möjligt. Jag gillar tydlighet, och det är det inte i dag, säger nämndordföranden.

Mer läsning

Annons