Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BJörnskrivelse

Sammanställ alla data om björnstammens storlek. Ta pålitlig hjälp till detta av forskare och experter.
Det föreslår Carl-Henrik Ohlsson, moderaterna och Göran Jonsson, folkpartiet i en skrivelse.

Annons
Det är den snabbt ökande björnstammen som fått de två Ångepolitikerna att ställa kraven.
När björnarna tappat sin skygghet och börjat äta ur soptunnorna har det gått för långt menar Carl-Henrik Ohlsson och Göran Jonsson i sin skrivelse.
I Västernorrland har den spillningsinventering gjorts sina brister anser de två.
Det har visat sig att vissa prov inte fungerat i DNA-laboratorierna. Men trots detta så visar det ändå på en kraftig ökning av björnstammen poängterar Carl-Henrik Ohlsson och Göran Jonsson.
De kritiserar även tjänstemän som anser att människor ska lära sig leva med björn. Att man ska tåla att björnar närmar sig byar med odlad vall under våren.
Därför förslår nu Carl-Henrik Ohlsson och Göran Jonsson att en skötselplan görs upp efter en pålitlig björnräkning. Den skötselplanen ska göras i samråd med de organisationer som redan finns. Men även tillsammans med de människor som lever i björnens utbredningsområde.
Dessutom måste stora utbildningsinsatser göras hur möten med björn ska hanteras hur man ska undvika olyckor fortsätter de två sin skrivelse.
Om ingenting görs kommer möten med björnar att få olyckliga utgångar. Och det rörliga friluftslivet kommer att inskränkas. Bären i skogen kommer att förbli oplockade och barnfamiljerna kommer inte att kunna använda naturen för rekreation och återhämtning är Carl-Henrik Ohlsson och Göran Jonsson övertygade om.

Mer läsning

Annons