Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandade åsikter om ordförandens ordval

/
  • Uttalandet i TV-programmet

Ett olycksfall i arbetet. Så beskriver de flesta politikerkollegorna i Ånge det uttalande som Catharina Karlsson (S) gjorde i rikstäckande TV i onsdags kväll.

Annons

Att det var ett mindre lämpligt uttalande som humanistiska nämndens ordförande gjorde i programmet "Världens bästa skitskola", det är de flesta lokalpolitiker vi talat med tämligen ense om.

– Samtidigt bör man nog inte blåsa upp saken till proportioner den inte förtjänar, säger Kjell Grip (KD).

Orden har dock väckt uppmärksamhet även utanför kommunens gränser.

– Uttalandet är antifeministisk och förödande för den typ av cementerade könsroller vi måste ta oss ifrån, säger Viktoria Jansson, MUF Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Betydligt mildare i sin kritik är då Ångemoderaternas gruppledare Tord Sundquist.

– Det är olyckligt att hon uttrycker sig som hon gör, men jag tycker också hon gör ett bra jobb som ordförande i nämnden, säger han, och väljer att sortera in händelsen i facket för "olycksfall i arbetet".

Inom det egna partiet så finns också ett utbrett stöd för Catharina Karlsson efter tv-inslaget.

– För det första så har vi reagerat på att det framställs som hon sagt att grabbar luktar illa, när hon i själva verket refererar till någonting som hon har hört från annat håll, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

Den andra reaktionen är att det är olyckligt att fokus inte riktas mot kärnfrågan. Det vill säga hur man ska kunna hjälpa kommunens killar att nå lika goda resultat i skolan som tjejerna har gjort.

– Det viktiga är att vi tittar på hur vi kan hjälpa grabbarna att lyckas bättre i skolan. Dessutom ska man komma i håg att våra tjejer har uppnått väldigt höga resultat i skolan, vilket i sig är värt att lyfta fram, säger Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons