Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bobergsskolan har vänt trenden

Vinden har vänt för Bobergsskolans gymnasium i Ånge. Nästan hälften av grundskoleeleverna i Ånge och Fränsta söker sig nu till skolan.
— Det ser mycket positivt ut, berättar Monica Lantz, skolkontoret.

Annons
I år är det 154 elever som går ut grundskolan i Ånge och Fränsta. Av dem så är det 74 som har sökt till gymnasiet i Ånge.
Den siffran bryter en trend som har varit de senaste åren för gymnasiet i Ånge. Att eleverna vänder sig till andra skolor i landet.
Vi de första ansökningarna i år så är det 48 procent av eleverna som sökt till Bobergsskolan. Vid ansökningen förra året så sökte 60 procent av eleverna utbildning på andra orter, säger Monica Lantz.
Om trenden kommer att hålla i sig är inte klart, eftersom eleverna har chans att ändra sitt val ända fram till maj.
Men vi hoppas att eleverna kommer att stå fast vid valet av Bobergsskolan, fortsätter Monica Lantz.
Ett av programmen som är en ordentlig vinnare i år är teknikprogrammet som backade förra året.
Totalt är det 14 elever som sökt teknikprogrammet och det specialutformade varianten. Det är nästan dubbelt så många som ifjol, fortsätter Monica Lantz.
Ett program återkommer vid Bobergsskolan till hösten.
Det är elprogrammet efter att ha legat nere. Det är sju elever som sökt sig till det. Jag vet inte varför, men det är tydligen brist på elektriker ute på arbetsmarknaden, säger Monica Lantz.
Dessutom fortsätter ansökningarna till omvårdnadsprogrammet. Även där är det fler sökande i år än vid antagningen till höstterminen år 2004.
AWPE-programmet i Torpshammar, (räddningsutbildningen) fortsätter att locka sökande både bland grundskoleeleverna i Ånge, men även från övriga landet.
Fram till nu är det 15 elever från Ånge och 35 elever från andra håll i landet som sökt utbildningen. Och det kommer ansökningar varje dag, fortsätter Monica Lantz.
Sundsvall har tidigare varit den kommun dit en majoritet av eleverna från Ånge sökt sig, men den trenden har vänt.
I år är det bara 23 elever som sökt till Sundsvall. Däremot är det 12 stycken som sökt fordonsutbildningen i Bräcke och andra utbildningar i angränsande kommuner. Och har trenden vänt för Bobergsskolan så har också trenden vänt bland eleverna i den östra delen av kommunen. De har tidigare sökt sig till utbildningar i Sundsvall. Ifjol var det 70 procent av eleverna vid grundskolan i Fränsta som sökte sig till andra skolor. I år är det 55 procent. Mycket glädjande, slutar Monica Lantz

Mer läsning

Annons