Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokutlåningen ökar

För första gången lånas det mest barnböcker i Ånge kommuns bibliotek. Det visar statistik över bokutlåningen under förra året.
— Dessutom ökar även utlåningen av tal- och ljudböcker, ökar säger Kjellåke Deldén, bibliotekarie.

Annons
Under förra året lånade Ångeborna 109 818 böcker och mikrokort från biblioteken.
Det var en ökning med åtta procent i jämförelse med år 2003.
Antalet lån per kommuninvånare hamnade förra året på 10,1 lån. En bra siffra i jämförelse med landet totalt där utlåningen låg på 8,5 lån per invånare. Då är det siffror från år 2003, berättar Kjellåke Deldén.
Men den störa antalet lång görs i åldern upp till 15 år.
I den gruppen lånas det 21.4 böcker per person. Det är 37 procent av den toatala utlåningen. De övriga är 34 procent skönlitteratur, 21 procent är vuxna facklitteratur och åtta procent är AV-medier, fortsätter Kjellåke Deldén.
Intresset bland Ångeborna för att låna böcker är med andra ord mycket stort, något som också gläder Kjellåke Deldén.
Skolan är väldigt aktiv när det gäller att få barnen att låna böcker och vår egen personal i biblioteken gör ett mycket bra jobb, säger Kjellåke Deldén.
Kulturkontoret har också statistik som visar hur många det är som besöker huvudbiblioteket i Ånge.
Det är bara där som vi räknar besökarna och snitt besöks biblioteket av 45 personer i timmen, eller 7,1 besök per invånare. Och antalet låntagare är 3 590 av befolkningen i kommunen. Det utgör 33 procent av befolkningen. Av låntagarna är 71 procent kvinnor och 29 procent män, det är en ökning med fyra procent, fortsätter Kjellåke Deldén.
Utlåningen av tal- och ljudböcker har ökat mycket kraftigt under förra året.
Ökningen ligger på 70 respektive 156 procent. Många som lånar är lokförare och långtradarchaufförer som kommer in. De är trötta på att lyssna på radion , som de oftast tycker är dålig, säger Kjellåke Deldén.
Bland barnböckerna så är det "När Findus var liten och försvann" av Sven Nordqvist som toppar utlåningslistan, följd av "Billy på besök" av Birgitta Stenberg och "Mamma mu åker rutschkana" av Jujja Wieslander. Alfons Åberg som tidigare legat i topp under många år har halkat ner åttonde plats.
Katarina Mazetti med "Tarzans tårar" toppar listan för vuxna före "För sina synders skull" av Julie Parsons och Inger Frimanssons "Mörkerspår".
Jag vet faktiskt inte varför Katarina Mazetti toppar listan. Kanske hennes bok "Grabben i graven bredvid" spelar in, fortsätter Kjellåke Deldén.
Förra årets bästsäljare "Da Vinci koden" finns inte med på topplistan. Och anledningen till det tror Kjellåke Deldén kan vara att boken kom till biblioteken först i augusti.
Topplistan för facklitteratur för vuxna tas av "pojken som kallades det". 48 gånger var boken utlånad under förra året. Och bland barnens facklitteratur var det "Mulle Meck berättar om bilar" som var mest utlånad. Hela 44 gångar under år 2004.
Unni Lindells "Nattsystern" ligger i topp bland ljudböckerna. Per Gessle, toppar listan för musik med cd:n Mazarin. Och bland dvd-filmerna är det Shrek som tar tätplatsen.

Mer läsning

Annons