Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botanister på besök

/
  • Margareta Edqvist, ordförande i Svensk Botanisk förening kunde på plats studera den mycket sällsynta Smällvedeln.

Skarptandad daggkåpa i Hermanboda i Borgsjö. Och ett besök vid den klassiska svenska lokalen av smällvedel i Byberget, Haverö.
Det och mycket annat stod på programmet när ett 80-tal medlemmar i Svensk Botanisk Förening besöker Medelpad under två dagar.

Annons
Det är första gången som föreningen förlagt sitt årliga träff till Medelpad.
Desto roligare att de kommer nu när solen skiner och naturen står i sin full prakt, säger Jan-Olof Tedebrand, en av arrangörerna.
Igår delades besökarna upp i två grupper och en för besök efter kusten och en åkte västerut för att på plats titta på den skarptandade daggkåpan.
Den hittades i Hermanboda på 1990-talet och är den klassiska lokalen i Sverige. Den återfanns i en björkdunge, berättar Jan-Olof Tedebrandt.
Efter stoppet i Borgsjö gick resan till Byberget för att titta på Smällvedeln med det latinska namnet Astralagus penduliflorus.
Den halvmeter höga växten med gula blommor hör normalt hemma i Alperna och Karpaterna i mellaneuropa.
1879 hittades den i Byberget av skolgossen Pål Grelsson.
Upptäckten skapade folkvandring till Byberget men även girighet.
Apotekaren Per Adler i Fränsta kom till Byberget med häst och vagn och grävde upp alla plantor. Han sålde dem sedan för två kronor styck och lovade att han grävt upp alla.
Men han missade fröna i marken, säger Jan-Olof Tedebrand som berättade historien för besökarna under resan till Byberget.
Därmed återkom växten och lever nu i högönskelig välmåga.
Samtidigt med besöken på olika växtplatser, får botanisterna se Medelpad.
Det är också viktigt att få visa upp landskapet, naturen och byarna, säger Jan-Olof Tedebrand.
Det är ett vackert landskap som vi åker igenom och det är mycket intressant som vi får se, säger Margareta Edqvist från Nässjö och ordförande för föreningen.

Mer läsning

Annons