Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband till Östavall

/
  • Ännu är det inte klart om det blir datakommunikation via ADSL eller fiber i Östavall.

Datakommunikation via ADSL eller fiber. Ännu är det inte klart på vilket sätt de som ansluter sig i Östavall ska ta sig ut i världen. — Vi ska försöka hitta det som är bäst för de boende i Östavall, säger Gunilla Mellgren, Ånge kommun.

Annons
Kritik mot kommunen och hur datakommunikationen i Östavall ska bli i framtiden har börjat växa fram den senaste tiden.
Vi fick information vid ett möte i februari år 2004 om att det skulle bli bredband i samhället, säger Eide Harladsson, som tillsammans med sin fru driver livsmedelsbutiken i samhället.
Då fick också de som bor i samhället lämna in en intresseanmälan till kommunen.
Ett tiotal ville ha bredband med fiberkabel och övriga kunde tänka sig att använda ADSL.
Nu har vi fått besked om från så småningom att det skulle bli ADSL och inte fiber. Det tycker vi är märkligt när kommunen har grävt fiberledning till skolan och den ledningen passerar förbi fler fastigheter i samhället. Bland annat hos oss där man grävt ned ledningen i diket, fortsätter Eide Haraldsson.
Fiber är en snabbarae förbindelse än ADSL. Och för Eide Haraldsson skulle det bästa vara en kommunikation med yttervärlden från butiken med fiber.
I sommar har ytterligare åtta privatpersoner i Östavall anmält sitt intresse för fiber istället för ADSL och även några företag.
Nu hoppas man att det blir verklighet i Östavall.
Gunilla Mellgren hos Ånge kommun säger till ST att man tittar på vilken lösning som det ska bli i samhället.
Vi ska ta fram den lösning som blir bäst för Östavall. Men vid informationsträffen förra hösten var en majoritet intresserade av ADSL. Men det har förts diskussioner i sommar i Östavall om vad man vill ha. Och det kan bli fiber istället för ADSL. Inget är ännu klart. Men vi satsar inte 100 000-tals kronor i fiber om det är bara några få hushåll. I Alby blev det fiber då häften av de som var intresserade ville ha fiber. Nu ska vi återigen lyssna med Östavallsborna för att få reda på vad man vill ha, slutar Gunilla Mellgren.

Mer läsning

Annons