Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor skräckslagna efter hemvärnsövning

Kulsprutesalvan avfyrades mitt i pingstaftonsfirandet. Halv elva på kvällen vaknade Per-Evert Perssons sexåring och var vettskrämd. — När jag gick ut och krävde en förklaring från hemvärnsmännen blev jag dessutom otrevligt bemött, säger han.

Annons
På köksbordet framför trebarnsfamiljen ligger 44 tomhylsor och rester av fyra ljusgranater.
Beskjutningen skedde 100 meter från vårt hus och det är minst ett 20-tal kåkar här omkring. Det första jag tänkte var att någon granne hade blivit tokig och att polisens insatsstyrka var här, säger Per-Evert Persson.
När han tittade ut genom fönstret såg han en grönklädd beväpnad man som stod bredbent ute på gatan. Senare, när allt hade lugnat ner sig, gick Per-Evert ut och tog reda på tomhylsorna som lämnats i området.
Ingen ska kunna säga att det bara handlade om ett par tre skott. Jag begriper inte hur de kan skrämma upp folk på det här sättet utan förvarning. Min fru var ute och gick med hunden på elljusspåret 50 meter från skottlossningen. Både hon och hunden blev också väldigt uppskrämda, säger Per-Evert.
Grannen Leif Näsström är lika upprörd och kritisk.
Vi hann bli ordentligt rädda och vågade oss först inte ut. Efter någon timme började folk smyga sig ut i bilarna för att köra omkring och kontrollera vad som hade hänt, säger han.
Både Leif och Per-Evert anser att Erikslundsborna borde ha kontaktats och blivit ordentligt informerade.
Vi kunde åtminstone ha fått en lapp i brevlådan om vad som väntade, säger Leif Näsström.
Per-Evert Persson tycker även att hemvärnsmännens bemötande var mycket oprofessionellt.
När jag undrade om de verkligen fick hålla på som de gjorde sa de bara åt mig att sticka därifrån, säger han.
Under ett par timmar sökte sedan Per-Evert övningens ansvariga på telefonen.
Själv jobbar jag åt Banverket och ska vi åtgärda någonting som påverkar närboende så måste vi alltid både annonsera och kontakta de berörda. Det borde man ha gjort i det här fallet också, säger han.
Erikslundsborna ifrågasätter tiden och platsen för övningen. Startar en så kraftig beskjutning sent en pingstaftonskväll är det nära till hands att tro det är någon desperat och påverkad gevärsman i farten.
I det här fallet måste det ha brustit i ledningen. Vi vill att hemvärnet ska be om ursäkt för all oro och rädsla de orsakat, säger Leif Näsström.

Mer läsning

Annons