Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt badvatten – igen

/
  • Badvattnet i Torsviken har åter försämrats, men än är det inte aktuellt att göra som i fjol (bilden) och avråda från bad.

Sensommaren är här, och så också den förhöjda mängden tarmbakterier vid Torsvikens badplats.

Annons

Ni har läst det förut. Badplatsen Torsviken i Alby uppfyller inte kraven på vattenrenlighet för att bedömas som fullt tjänligt.

För nu har det hänt igen. Vid en provtagning i början av augusti så drog halten av tarmbakterier (intestinala enterokocker) åter i väg på fel sida om gränsvärdet.

Inte så mycket så att det är tal om att införa badförbud, men tillräckligt för att bedömningen ska sänkas till "tjänligt med anmärkning".

– Jag har inte sett provresultatet själv, men är det så får vi ta på oss stövlarna och göra en inventering i området och gå sträckan längs Torsbäcken, säger fritidskontorets Eje Fröberg, som i år fått ta över badvattenproblemet från bygg- och miljökontorets bord.

Innan ärendet överlämnades till fritidskontoret så gjordes också en inventering av avloppen i området. En undersökning som inte heller den bringade klarhet i varför badvattnet på senare år alltid försämrats i slutet av juli månad.

– Att det börjar ungefär samma tid på året varje gång tyder väl på att det är avloppsvatten från ett säsongsboende som på något sätt rinner ut i bäcken, säger Eje Fröberg.

Så du tror det är avloppsvatten som orsakar de här förhöjda värdena varje sommar?

– Ja, jag kan i alla fall inte se någon annan förklaring till det än att det är en anläggning som är dålig, säger Eje Fröberg.

Mer läsning

Annons