Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De luktar inte lika gott som tjejerna"

/
  • Catharina Karlssons (S) uttalanden i UR:s program

Humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson (S) har hamnat i blåsväder efter ett uttalande om att killarnas dåliga betyg skulle kunna härledas till att de luktar illa.

Annons

Det var på onsdagskvällen som kommunens högste skolpolitiker Catharina Karlsson (S) i riksmedia fällde orden som har väckt en hel del reaktioner.

I Utbildningsradions program "Världens bästa skitskola" så blev hon uppringd för att svara på varför det är så stora betygsskillnader mellan könen i Ånge. En fråga som besvarades på följande sätt:

"De kanske är stökiga, inte så söta, luktar kanske inte lika gott som tjejerna..."

Tidigare i intervjun säger hon också att "tjejerna är något mer väluppfostrade, de gör det de blir ålagda, men killarna de lägger ner". Ord som väckt en hel del reaktioner.

– Jag trodde inte mina öron när jag såg programmet. Hur kan man ens komma på tanken att säga så, undrar en Ångebo som reagerat över nämndordförandens uttalanden.

Se Catharina Karlssons uttalande här (ca 20 min in i programmet) (extern länk)

Den frågan besvaras till viss del i inslagets sista fråga. Den där Catharina Karlsson får följdfrågan om vad hon menar med att killar luktar sämre.

"Jag hörde det alltså på radion. Det var på nyheterna och var liksom... hårresande. Däremot säger jag inte att det är så. Jag har ingen jäkla aning om varför. Det är det vi försöker ta reda på".

När vi söker upp nämndordföranden dagen efter programmet så betonar hon att det inte är hennes egna åsikter hon uttrycker utan uppgifter hämtade ur en forskningsrapport. Hon betonar också att kommunens lärare inte får påverkas av andra faktorer än elevernas kunskapsnivå när de sätter betyg.

– Det där är en fråga som vi har jobbat mycket med och som jag tycker vi har blivit bättre på, säger Catharina Karlsson.

När vi slutligen ställer samma fråga som i inslaget så blir svaret nu ett annat.

– Jag tror att den största orsaken är att man har olika engagemang.

Mer läsning

Annons