Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska lösa behovet av kompetens

/

Kompetensfrågan är en av de största utmaningarna. Det menar Ånge kommuns näringslivschef Tommy Eriksson som tillsammans med andra parter sjösatt ett kompetensråd som ska ta tag i frågan.

Annons

Stora pensionskullar knackar på dörren, samtidigt som näringslivet ofta lyfter fram kompetensfrågan. En ekvation som kräver brett samarbete för att lösa.

Det menar kommunens näringslivschef Tommy Eriksson, som i förra veckan hade en andra sittning med det kompetensråd som bildades strax innan sommarledigheterna tog vid.

– Vi hade en första sittning i maj då vi klargjorde vad vi ska göra, vilka som ska vara med och vad syftet är med rådet, så det är egentligen först nu som startskottet har gått, säger Tommy Eriksson.

I rådet finns representation från Företagskraft, Arbetsförmedlingen, Bobergsgymnasiet och kommunala enheter som jobbar nära kompetensfrågan.

– Självklart så är det här rådet till för att hjälpa näringslivet att ta höjd för sitt kommande behov av kompetensförsörjning, men också kommunen som står inför många pensionsavgångar, säger Tommy Eriksson.

– Vi måste börja kartlägga behovet och göra prioriteringslistor för vad vi behöver, och även titta på om det är insatser som måste göras direkt eller om de ska ske parallellt, fortsätter näringslivschefen.

Tanken är att rådet ska träffas en gång i kvartalet för att diskutera dessa frågor, samtidigt som det förhoppningsvis ska bidra till nya nätverk mellan privat och offentlig sektor.

– Kommunen kommer ha behov av mentorer i näringslivet och vice versa, säger Tommy Eriksson.

I fjol inleddes också en satsning på kommunala sommarjobb för yngre med lokalanknytning och påbörjad högskoleutbildning. En satsning där kompetensförsörjning utgör en röd tråd.

Mer läsning

Annons