Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns möjligheter"

/
  • Göran Eriksson, Tommy Eriksson och Ulf Påhlsson tror på en framtid för den lokala handeln.

Domedagen för den lokala handeln är inte närmare nu än på tidiga 1990-talet. Det visar resultatet av HUI Research undersökning som presenterades i onsdags.

Annons

"Ryktet om min död är betydligt överdrivet". Ja, Dr Livingstones legendariska ord skulle mycket väl kunna passa när man diskuterar förutsättningarna för den lokala handeln i Ånge kommun. Inom ramen för Företagskraft så har HUI Resarch genomfört en statistiskt säkerställd analys av nuläget, och där visar det sig att andelen som handlar lokalt faktiskt är densamma som den var 1992.

– Fyra av tio har svarat att de handlar sällanköpsvaror på hemmaplan och 95 procent av dagligvaruhandeln sker här, säger Tommy Eriksson, näringslivsansvarig på Ånge kommun.

Och även om köptroheten är långt från maximala 100 procent så tycker han ändå att resultatet ska ses som någonting positivt och en bra grund att börja utvecklas ifrån. En inställning som han delar med Ånge köpmannaförenings Ulf Påhlsson.

– Det finns möjligheter, det gäller bara att ta hand om dem och förstå att vi handlare också måste dra våra strån till stacken, konstaterar han.

Förutom att det finns en grund att stå på så visar också undersökningen att e-handeln inte har påverkat i den grad som det är lätt att tro. Det som skett är bara att den tagit över samma andel som tidigare utgjordes av postorderhandel.

– I det fallet så är det de stora köpstäderna och köpcentrumen som har drabbats, inte den lilla lokal handlaren, säger Göran Eriksson, Företagskraft.

Resultatet av undersökningen presenterades tillsammans med en föreslagen handlingsplan vid en träff med lokala handlare på onsdagskvällen.

– Nästa steg blir att diskutera vad vi bör göra härnäst, säger trion, helt övertygade om att Dr Livingstones citat också stämmer in på handeln i Ånge kommun.

Mer läsning

Annons