Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla avgifter slår hårt

/

Avloppsinventeringen i Ånge kommun blir en dyr historia för många fastighetsägare.
Förutom ny anläggning för 40 000 kronor så tar även kommunen 4 000 kronor i tillståndsavgift – detta trots att det är kommunen som beslutat om avloppsbytet.
– Många äldre är förtvivlade över kostnaden som de ska tvingas betala, säger moderaten Tord Sundqvist och ifrågasätter kommunens stelbenthet.

Annons

Under ett par år har Ånge kommun genomfört av avloppsinventeringar i kommunens olika byar för att få bort de brunnar som inte är godkända. Men för många äldre blir kostnaden för att åtgärda avloppet en tung börda. Moderaten Tord Sundqvist i Ånge har nyligen träffat ett äldre par som inte hade ekonomi att klara detta.

– Jag fick ett samtal från några förtvivlade äldre Ångebor för ett tag sedan som inte hade ekonomisk möjlighet att åtgärda avloppet nu och de sökte uppskov, men fick avslag. När de sedan skickade in anmälan om avloppsbyte, vilket man måste, så fick de veta att det kostade dem ytterligare 4 000 kronor som kommunen kräver i tillståndsavgift.

– Först beordras fastighetsägare att byta avloppssystem för närmare 40 000 kronor och sedan tvingas de även göra en anmälan till kommunen som kostar 4 000 kronor, vilken stelbent byråkrati, säger Tord Sundqvist.

Han säger sig ha förståelse för att avloppen måste bytas på sikt, men att det borde finnas någon slags subvention för äldre som inte har ekonomisk möjlighet.

72-åriga Anita Meskanen i Ljungaverk bor i ett litet hus i Ljungaverk och där har brunnen dömts ut.

– Jag har bott här i 17 och jag vill bo här tills jag dör, men jag har inga pengar och får heller inga lån till att köpa ny avloppsanläggning, säger Anita.

– Huset är inte ens värt så mycket som en ny avloppsanläggning kostar, men jag får väl i alla fall ansöka om tillstånd och sedan har vi fram till 2016 på oss att påbörja avloppsbytet, så vi får väl se vad som händer, säger sonen Anders Hultin som äger huset.

Mer läsning

Annons