Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare med vatten och avlopp – så mycket kan taxan komma att höjas

/
  • Tekniska nämnden vill höja VA-taxan med tio procent för att kunna börja fondera medel för att åtgärda reningsverken, vilket kommer kosta åtskilliga miljoner.

Det kommer med stor sannolikhet bli dyrare med vatten och avlopp nästa år. Det står klart sedan tekniska nämnden föreslagit en taxehöjning med 10 procent efter årsskiftet.

Annons

Det är i arbetet med driftbudgeten för 2016 som man valt att lyfta fram frågan om VA-taxan. En taxa som redan med dagens nivå är tillräcklig för att klara driften av det kommunala vatten- och avloppsnätet, men som man från förvaltningens sida ändå anser är nödvändig att höja.

– Det går fortfarande ihop utan en höjning, men vi har föreslagit en höjning med tio procent för att ta kunna avsätta pengar till framtida investeringar på i första hand avloppsreningsverken, säger tekniska förvaltningens chef Ove Skägg.

Och om man får tro förvaltningschefen så är just den framtiden inte allt för avlägsen. En framtid som dessutom kommer att kosta åtskilliga miljoner kronor för att åtgärda.

– Grovt räknat så rör det sig om mellan 50 och 60 miljoner kronor inom en tre- till femårsperiod, säger Ove Skägg.

– Och för att det inte ska bli så dramatisk ökning av taxan då så vill vi samla lite i ladorna i stället i förebyggande syfte, fortsätter förvaltningschefen.

Förutom en höjning av VA-taxan så har också nämnden valt att lägga fram ett äskande om utökad ram för 2016 med drygt tre miljoner kronor. Dels för att täcka driftkostnaden för postterminalen, om inga nya hyresgäster eller lösningar dyker upp, men också för att ta tag i det eftersatta vägunderhållet som ST tidigare berättat om.

Förslaget som lämnats vidare till kommunstyrelsen är att 811 000 kronor tillförs för postterminalen, och 2,4 miljoner kronor till vägunderhåll.

Förutom driftbudgeten så har också en investeringsbudget sammanställts och skickats vidare med en totalsumma på drygt 17,6 miljoner kronor.

Av dessa utgörs 7,6 miljoner kronor av investeringar i bredbandsnätet och 6,7 miljoner kronor av VA-relaterade kostnader.

Mer läsning

Annons