Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En inspiration till att fortsätta med folkmusik

/

Ungdomsorkestern som spelar folkmusik äntrade även i år Urkultfestivalens stora scen. Några problem att hitta nya musiker tycker inte ledaren Göran Månsson är några problem.
– Tonlägret på Ålsta folkhögskola slog ju rekord i år, och där får vi många medlemmar, säger han.

Annons

– Det gick jättebra, inte minst för att det är en fantastisk festival. Det var ett bra framträdande med mycket folk också, säger Göran Månsson som var ledare för Mittfolk under Urkult.

Förutom spelningen på den stora scenen på Urkult, Västernorrlands stora festival för folkmusik, spelade Mittfolk även på söndagen.

– Det var kyrkokören där som frågade om vi ville medverka på Liamässan. Vi gjorde några nummer tillsammans med kören, och några egna, säger Göran Månsson.

För ett band som Mittfolk, med musikaliska ungdomar som byts ut med jämna mellanrum betyder Urkult mycket enligt Göran Månsson.

– Det är länets festival, och det är ungdomar från länet som är uppväxta med festivalen som är med och spelar, säger han.

Spelningar i Järnsta och Härnösand väntar, och en rephelg i Ramsele med en senegalesisk koraspelare och en pianist från Stockholm.

– De har ganska mycket att göra i sommar, men visst är det nog Urkult som är det fräckaste. De flesta som är med i Mittfolk har ju växt upp med det, och då är Urkult högst upp i näringskedjan, säger Magnus Ek, producent och projektledare för Mittfolk.

Just nu består Mittfolk av 15 ungdomar från hela länet som sysslar med folkmusik.

Det är ungefär en fjärdedel killar, och resten tjejer med just nu. Men det har bara blivit så, att det är så pass många fler tjejer, säger Magnus Ek.

Tanken är att gruppen ska representera hela länet, men speglar också de kulturskolor som satsar på folkmusik, menar Magnus Ek.

– Vi rekryterar till exempel mycket från Tonlägret på Ålsta folkhögskola, och det är ju jättepopulärt, säger han.

Mer läsning

Annons