Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lastbil kommer lastad – med flera ton kläder till Viskan

/

Jackor, skor, och mängder av andra kläder.
För några dagar sedan anlände en halv lastbil fylld med saker till flyktingförläggningen i Viskan.
– Det är fantastiskt att så många ställer upp, säger Roland Falk, ansvarig på anläggningen.

Annons

Under två dagar samlades det in flera ton saker till flyktingarna runt omkring oss. En hel del hamnade på flyktingförläggningen i Viskan. Och det var mer än välkommet.

– Speciellt de tjocka jackorna och skorna gick åt i en rasande fart. Många har tappat allt de har längs färden och går bara omkring i flip-flopskor och det är för kallt för det nu, säger Roland Falk.

Han säger att omkring 80 procent av de som kommer är syrianska flyktingar. De har dessutom, förutom kläderna de har på sig, oftast bara en väska med sängkläder med sig när de kommer.

Än så länge ligger stora delar av kläderna, på grund av tidsbrist och sjukdomar, fortfarande nerpackade i olika påsar. Men med ständigt nykomna människor på flykt säger Roland Falk att det inte är några tvivel om att kläderna kommer till användning.

– Det är näst intill fullt här nu och behovet av kläder till de som är här är så klart stort, säger Roland Falk.

Trots att flyktinganläggningens 200 platser snart är slut säger Roland Falk att det kan komma ännu flera när som helst. Om och när det skulle ske vet han däremot inte.

– Det tror jag inte ens att Migrationsverket vet. Det har gått väldigt fort den senaste tiden, men jag tycker ändå att det har varit förhållandevis lugnt, säger han.

På anläggningen finns i runda slängar 20 barn och det yngsta är bara något år gammalt. Till dem har det behövts barnvagnar, vilket de även har fått från givmilda människor.

– Alla har varit väldigt snälla och det är helt otroligt att det finns så många människor som vill så väl, säger Roland Falk.

Trots bidragen saknas fortfarande en hel del rullatorer och rullstolar.

– Det finns vissa som är skadade, så om någon har någon som ligger och dräller är vi mer än tacksamma om de vill skänka den hit, säger han.

Mer läsning