Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pusselbit mot ljud- och bildarkiv till Ånge

/
  • Sten-Ove Danielsson hoppas att de positiva signalerna från SVT innebär att ljud- och bildarkivet som skulle skapa ett 30-tal nya jobb hamnar i Ånge.

Sveriges television ställer sig bakom förslaget att arkivera program i Ånge.
I ett internt nyhetsbrev ser företaget positivt på en etablering i Ånge.
– En viktig signal, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
Hoppet om att ett helt nytt ljud- och bildarkiv ska läggas till Ånge har funnits sedan Fujicolor lade ned sin verksamhet i Ånge i november förra året.
Allt såg mycket ljust ut fram till dess att förslag kom om att Östersund skulle få etableringen med 30 jobb. Detta som en delkompensation för att garnisonen skulle läggas ned.
Men regeringen sade nej och därmed väcktes förhoppningarna igen.
I våras var det återigen nära att beslut togs om att arkivet skulle förläggas till Stockholm.
Länsstyrelsen argumenterade återigen för Ånge och visade på alla fördelar som skulle vara med en etablering i kommunen.
Det var väldigt nära att etableringen hade hamnat i Stockholm. Men efter det här satte man sig ned igen och tittade över frågan, säger Sten-Ove Danielsson.
Nu har ytterligare en pusselbit ramlat på plats när SVT:s vd Christina Jutterström i ett internt nyhetsbrev pekat på det positiva med att förlägga SVT:s arkiv till Ånge.
Det är enligt vad ST erfar inte frågan om att föra över ljud från gamla rullbandspelare och filmrullar till digitalt arkiv. Istället är det nyinspelade program som redan finns på digitala skivor som ska arkiveras i Ånge.
Men kommer den här delen så är det mycket närmare till att även den övriga verksamheten kommer hit. Det här mycket positivt även om ingenting ännu är klart, säger Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons