Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sex år lång pilgrimsfärd till Nidaros

/
  • Pilgrimsvandringen mellan skog i Hälsingland till Trondheim i Norge är en kurs som ordnas av Studieförbundet Sensus. Tanken är att hitta tillbaka till lugnet.
  • Hjördis Holmgren har varit med sedan första året. Då vandrade hon tillsammans med de andra men nu kör hon maten och packningen med bilen.
  • I en 15 meter lång kyrkbåt färdades pilgrimerna på Havern. Längst bak står Lasse Feldtblad och längst fram står Anders Biving.

I måndags landade pilgrimerna i Haverö och på tisdagen fortsatte färden mot Överturingen. Med en femton meter lång båt rodde de över Havern. Om tre år ska gruppen ha vandrat till Nidaros.

Annons
För tre år sedan började färden, som en del i studieförbundet Sensus kursprogram.
Tio mil och fem dagar per år avverkar kursdeltagarna. 2002 vandrade de mellan Skog i Hälsingland till Undersvik. Året där på gick de vidare till Kårböle och årets vandring ska sluta i Klacksåsen.
Vi ska vandra till Trondheim, eller Nidaros som det hette förr. Jag räknar med att det tar sammanlagt sex år, säger Cina Kedvall som är studiekonsulent.
Inga mobiltelefoner, klockor eller annan elektricitet får bäras med i packningen. Milen får bara övervinnas genom gång, rodd eller på hästryggen. Tanken är att hitta tillbaka till lugnet och stillheten.
Vi söker långsamhet. Samhället idag är ganska stressat. Vi går ungefär tre kilometer i timmen vilket är långsammare än vanligt, säger Lasse Feldtblad som deltar i färden.
Genom åren har antalet kursdeltagare varierat. Det kommer nya ansikten och andra hoppar av. I år är det sammanlagt 23 deltagare, den yngsta är 17 år och den äldsta 72 år. Fem personer har varit med sedan starten.
I början så gick jag med, men det klarar jag inte längre. Nu kör jag bilen med maten och packningen i stället, säger Hjördis Holmgren som varit med från början.
Det finns också ridande pilgrimer. De har samma mål men tar en lite annorlunda väg eftersom de inte kan åka med i båten.
Efter en övernattning i Haverö i måndags sjösattes gruppen en kyrkbåt från Hälsingland i Havern. Efter lunch i tisdags steg gruppen i land vid Överturingen.
På Gustav Vasas tid fanns det långbåtar för åtta roddare. I Haverö är det en gammal tradition att ha sådana båtar. Kanske rodde de dem till kyrkan, säger Lasse Feldtblad.

Mer läsning

Annons