Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erikslundstjej med i Western-EM

/

I måndags så gjorde Lovisa Bergström från Västerede EM-debut, och i dag rider hon vidare för en plats i finalen.

Annons

Startskottet har gått för den 25:e upplagan av EM i Westernridning. Totalt räknar arrangörerna med över 5 000 starter under tävlingsperioden 9-17 augusti, och för minst två av dem står Lovisa Bergström från Västerede, Erikslund.

– Jag kommer att delta i en klass som heter Senior Western Pleasure Open. Det är en öppen klass för hästar över fem år, förklarar Lovisa, då vi får kontakt med henne på plats i Kreuth, sex mil söder om München.

EM-debuten ägde rum i måndags då hon red inför tre av sex domare, och ett andra heat rids i dag inför de domare som ännu inte har sett henne i sadeln.

– Om jag tar mig vidare till final så går den av stapeln på fredag och döms av fem domare, säger Lovisa, som började rida western redan som 10-åring.

– Jag fastnade direkt för den fria stilen och sättet som man kommunicerar med sin häst, säger Lovisa och berättar att det är viktfördelning och signaler från ryttarens ben som styr.

Att hon ville lära sig utbilda hästar på just det sättet kände hon ganska omgående, och därför bor och jobbar hon numera som tränare på en stor hästgård i Tyskland.

– Det är en lång väg från att skumpa runt på en liten outbildad ponny i de svenska skogarna till att tävla som professionell ryttare på EM, konstaterar Lovisa.

Känslan att få vara med om en så stor grej som EM?

– Det är mycket spännande, och jag är hedrad över det förtroende som våra kunder visar mig när de låter mig tävla med deras häst i en så viktig tävling.

Men är det inte nervöst?

– Jo, lite nervöst är det med alla förväntningar. Men det ska bli superroligt.

Mer läsning

Annons