Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sto i hästväg

/
  • Niagara är en skimmel på 10 år och mor till sex avkommor med fina stamtavlor.
  • Elitstoet Niagara vars ägare tar emot utmärkelsen i Flyinge vecka 40.
  • Niagara har nyligen blivit uppgraderad till elitsto.
  • Fölhingsten Zerum SC har goda gener.
  • Fölet Zerum SC följer mamma Niagaras varje steg.
  • Hobbyn blev en livsstil. Hästuppfödning är en bisyssla för Carina Edin och Stiven Wiklund, men de drömmer om att kunna leva på det.
  • Niagara mumsar havre i hagen.

Niagara är inte bara ett vackert namn på en häst, utan också ett riktigt sto i hästväg. Trots att hon inte kan tävla på grund av en skada så har hon nu blivit uppgraderad till elitsto.

Annons

Niagara tycks omedveten om sin fina utmärkelse där hon ivrigt smaskar i sig havre på marken i hagen utanför Fränsta. Bredvid henne följer hennes föl varje rörelse hon gör. Matte Carina Edin och husse Stiven Wiklund håller stolt upp henne framför kameran.

– Det är vår dröm att kunna leva på att vara hästuppfödare, men än så länge är det en bisyssla, säger Stiven Wiklund, som tillsammans med Carina Edin äger 10 hästar.

Niagaras utmärkelse till elitsto är den finaste ett avelssto kan få, och kommer att uppmärksammas i slutet av september på riksfinalerna för Svenskt Avel och Sportchampionat i Flyinge i Skåne, som är ett Mekka för alla hästintresserade.

– Då ska jag skåla i champagne, skrattar Carina Edin.

Hon har tävlat och tränat hästar i 20 år men egentligen började allt med en tjuvbetäckning. Carina var fodervärd åt en häst som trots mycket motion bara blev allt rundare om magen. En morgon gjorde hon en upptäckt i stallet.

– Märren visade upp en fölunge! Jag nöp mig i armen, jag trodde inte det var sant, säger Carina Edin och berättar de beslutade sig för att behålla både mamman och fölet. Efter det bestämde de sig för att bli hästuppfödare på hobbynivå.

– Det är en myt att det bara är i Skåne det går att hålla på med hästuppfödning, säger Stiven Wiklund,

– Men ofta har vi bättre förutsättningar i Norrland, fyller Carina Edin i. Vi har stora ytor för lösdrift ute hela sin uppväxt det tror vi på, säger Carina Edin som menar att forskning visar hästar som får gå på lösdrift i flock får mindre skador på till exempel senor och ligament.

– Vi försöker sätta Norrland på hästkartan, fortsätter hon, här måste vi hålla ihop och samarbeta mer.

Åter till Niagara. Hon är ett svenskt halvblod, 10 år gammal och mor till sex hästbarn, alla har fått bra meriter. Själv var hon en lovande dressyrhäst, men hon skadade sig vid ett hopptest och det stoppade hennes karriär. Hon blev en bra avelshäst i stället.

Två av hennes föl har det gått så bra för att de är direktkvalificerade för att tävla i Flyinge, en i dressyr och en i hoppning.

För tillfället är Niagara mest intresserad av äpplet som husse och matte ger henne för att hon ska posera snyggt inför kameran.

– Tanken är att jag ska kunna gå ner i tid på mitt arbete så att vi kan leva på hästuppfödningen om det är möjligt, säger Carina Edin.

– Men det här är en livsstil, avslutar hon.

Mer läsning

Annons