Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får bidrag till film

Ånge kommun får 40 000 kronor från Svenska filminstitutet för att film och media ska få en plats i kommunens skolor. — Barn ska se film. men de måste också lära sig att kritiskt granska det som visas, säger humanistiska nämndens ordförande Erik Lövgren.

Annons
Tidigare fanns projektet bio i skolan i kommunen. det har legat nere i några år. Men nu ska det bli ändring lovar Erik Lövgren.
Vi har tagit med film i kommunens skolplan. Och det har fått till följd att vi nu får pengar från Svenska filminstitutet att genomföra projektet, säger Erik Lövgren.
Och det är den verklighetsbild som visas på TV som han vill att kommunens elever ska se på med kritiska ögon.
De här porgrammen visas på tider när skolbarnen kommer hem. En massa repriser på dokusåpor rullar på TV:n. Såpor som passar vuxna och inte barn, fortsätter Erik Lövgren.
Han menar att såporna som visas ger en skev blid av verkligheten.
Uppblåsta kroppar visas upp som inte har någon förankring i verkligheten. Att man röstar ut kompisar eller intrigerar bort dem. Det är sådana delar som gör att vi vill ta upp film i skolan igen. Där eleverna får chansen att diskutera och kritiskt granska det som visas i media, fortsätter Erik Lövgren.
Han är inte motståndare till film.
Barn och ungdomar ska se film. Men de måste lära sig att förstå vad det är de ser, säger Erik Lövgren.
Och bland politikerna i humanistiska nämnden är man överens om den reviderade skolplanen om att man ska satsa på film och media. I skolplanen slås fast att \"man särskilt ska uppmärksamma attityder som förmedlas i film och andra media\".

Mer läsning

Annons