Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre vaccinerar sig mot säsongsinfluensa

/
  • Sven Johansson vaccinerar sig varje år mot svininfluensan, han säger att han hållit sig frisk tack vare det.

85 personer passade på att vaccinera sig mot säsongsinfluensan under den första dagen.
– Jag har vaccinerat mig i flera år och har aldrig blivit sjuk, säger Sven Johansson

Annons

Tidigare år har det kommit cirka 120 personer per dag för att vaccinera sig till hälsocentralen i Ånge. Årets nedgång tror personalen beror på att ett informationsbrev gått ut sent till de över 65 år, att det kommer fler och vaccinerar sig de andra dagarna.

Men generellt sett så har vaccinationerna mot säsongsinfluensa också gått ner i landet, enligt folkhälsoinstitutet.

2009 fick hundratals svenskar hjärnsjukdomen narkolepsi av en ny substans som tillsattes i svininfluensavaccinet Pandremix. Sjukdomen gör att de drabbade kan somna plötsligt och ofrivilligt.

Trots att den substansen togs bort och att den aldrig har funnits i säsongsinfluensavaccinet så har det påverkat människors attityder. Här i länet var det förra säsongen bara en fjärdedel som vaccinerade sig, enligt folkhälsoinstitutets siffror. Det är under riksgenomsnittet.

Sven Johansson var en av de första att vaccinera sig i höstens vaccinations drop-in i Ånge, men han är inte orolig.

– Jag har aldrig blivit sjuk efter vaccinationen, säger han.

Smittskyddsläkare Hans Boman säger att det är viktigt att de i riskgrupperna vaccinerar sig, särskilt de som har lungproblem eftersom de är särskilt utsatta om de drabbas av influensan.

Sören Nordström är också på hälsocentralen i Ånge för att vaccinera sig, han gör det varje år och han oroar sig inte heller för biverkningar.

– Jag tror att många skräms, men jag tycker att det är bra att det här finns, särskilt för de som är äldre och sjuka, säger han.

Mer läsning

Annons