Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskarna får plats för kärlek

/

Ånge ska satsa på fiske, men många av de naturliga platserna för öringens lek har försvunnit på grund av kraftverk. I Haverö arbetar man med att ge fisken platser att fortplanta sig på.

Annons

I Sotån vid Havern ska en spärr placeras ut i vattnet, för att spärra ån.

– Det är ett första steg för att se om lekande öring faktiskt går upp där från Ljungan för att reproducera sig, säger Lars-Erik Nyström från Haverös fiskevårdsområdesförening

Spärren placeras i åar, där uppströms vandrande fisk blir kvar i en fälla för att kunna dokumentera uppvandrande fiskar med art längd, vikt, kön. Efter dokumentation släpps fisken i uppströms igen för att simma vidare.

– Det är relativt små åar, men leker öringen där fungerar de i princip som barnkammare. Det finns så få naturliga platser för öringen att reproducera sig i Ljungan kvar, säger Lars-Erik Nyström.

Haverö FVO har tidigare satt ut spärrar och gjort återställningsprojekt i området.

– Vi jobbar aktivt med att försöka återställa flottledsrensade åar i samarbete med Länsstyrelsen. Närmast på tur är Kvarnån där vi ska börja en återställning med hjälp av grävmaskin, säger Lars-Erik Nyström.

En biotopåterställning går ut på att man med hjälp av grävmaskin eller handkraft försöker återskapa bäckar och åar som de såg ut innan man sprängde och rensade för flottningen.

Sundsvalls Tidning har tidigare skrivit om att kommunen gärna vill satsa på fiskenäringen, men Lars-Erik Nyström hoppas inte på för mycket.

– Jag är lite kritisk till kommunen. De pratar gärna om fisketurism, men bidrar inte särskilt mycket till att göra miljön så bra som möjligt för fisken, säger Lars-Erik Nyström.

Men han hoppas att kommunen har en ny inställning nu.

– Det kanske ändras, de verkar ju ha startat en grupp med bland annat länsstyrelsen för att jobba med fiskefrågor, säger Lars-Erik Nyström.

Mer läsning

Annons