Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisket ska locka turister

/

De första stegen för att profilera Ånge som en fiskekommun har tagits. I ett gemensamt projekt med Timrå och Sundsvall ansöker nu kommunen om pengar, men mycket arbete kvarstår.

Annons

Ansökan om pengar till att starta ett projekt för att till större del utnyttja vatten i Medelpads turistnäring lämnas in till Länsstyrelsen och Tillväxtverket från Ånge, Timrå och Sundsvalls kommun i veckan.

– Sen vet vi ju inte vad de säger, så vi kan inte vara säkra på allt än, säger Tommy Eriksson, näringslivschef på Ånge kommun.

Från början kom projektet från Timrå kommun, som undersökt hur de kunde utnyttja sin kust för turism.

– Förslagen i deras förstudie skiljde sig inte så mycket från vad Ånge och Sundsvall behöver, så vi beslutade oss för att göra det som en gemensam satsning, säger Tommy Eriksson.

Om allt går som det ska är planen att projektet ska utveckla turismen vid kusten i Timrå och Sundsvall, och i Ånge utveckla fisketurismen.

– Ånge har en stark fördel med väldigt bra fiske. Det vi märkte i workshops med fiskevårdsgrupper var att de helst ser att vi utvecklar möjligheterna för fiskeguider och entreprenörer, säger Tommy Eriksson.

För att göra detta ska Ånges del av pengarna som projektet skulle kunna få användas till att utveckla och bygga fiskecentrum i kommunen. Allmänna, handikappanpassade platser med till exempel servicehus och båtbrygga som är tillgängliga för fiskeguider att använda som bas.

– Vi skulle då vilja att dessa fiskecentrum låg nära annan besöksnäring i kommunen, som till exempel hotell och restaurang. Då skulle projektet vara ett första steg till att göra kommunen till en mer attraktiv plats för fisketurister, säger Tommy Eriksson.

Planen är att tre fiskecentrum ska skapas under tre års tid, samma tidsspann som projektet utförs i Timrå och Sundsvall. Som bäst kan ansökan få ett slutgiltigt svar i december.

Mer läsning

Annons