Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärren 50 år

För 50 år sedan invigdes fjärrblockeringen vid Banverkets anläggning i Ånge. Och i juni ska det firas ordentligt.
— Vi var först i landet med fjärrblockering. Och vi kommer även att bli först med ny teknik när vi kommer att styra Botniabanan här ifrån Ånge, berättar Åke Lundgren, Banverket trafik.

Annons
Den första sträckan som fjärrblockerades var mellan Ånge och Bräcke.
30 kilometer av Norra stambanan mellan de två stationerna började då att styras från Ånge.
Och den teknik som då togs fram gjordes i Ånge.
Expeter och problemlösare sökte sig till Ånge för att skapa framtidens system att fjärrstyra signaler och växlar.
Och det pionjärarbetet som blev verklighet i juni 1955 kommer att firas ordentligt i Ånge.
Medborgarhuset kommer att bli utsällningslokal av gamla bilder. Dessutom kommer en del av de apparater som användes att visas upp.
Vi kommer även att hålla invigningen av firandet i Medborgarhuset där chefen för Banverket kommer att finnas på plats, säger Åke Lundgren.
Under dagen kommer Banverket att visa bildspel från olika delar av sin verksamhet.
Vi kommer att visa ett interaktivt bildspel från Botniabanan. Hur den kommer att se ut när den är klar och hur Örnsköldsvik kommer att påverkas när Botniabanan är färdigbyggd, fortsätter Åke Lundgren.
För närvarande är det 54 anställda vid fjärrblockeringen i Ånge som sköter tågtrafiken på ett stort område.
Och det kommer att bli fler när Botniabanan är klar och vi kommer att sköta den här ifrån Ånge. Och vi kommer att hitta kompetent personal i Ånge till tjänsterna. Det har vi gjort tidigare och det kommer vi även att göra i framtiden. Det har varit väldigt många som sökt jobb hos oss. Lönen är bra. Efter fem år ligger den på 23 500 kronor i månaden plus tillägg, fortsätter Åke Lundgren.
Under 50-årsfirandet i Ånge kommer gammal och ny teknik att visas upp för besökarna.
Det som allting startade med och det absolut senaste som ännu inte är helt klart.
För 50 år sedan utvecklades mycket av tekniken här i Ånge. Och så är det också nu. Den teknik som vi ska använda kommer vi att utveckla här. Här finns den kompetens som vik behöver, fortsätter Åke Lundgren.
Under firandet kommer även Bo Arvidsson, tidigare chef för SJ i Ånge och Runo Nilsson, lärare och författare att finnas på plats och berätta om Ånge stationssamhälle.
Det är värdefullts att även ha dem med, säger Åke Lundgren.
Fem stationers kommer att finnas att titta på i Medborgarhuset. Och pricken över i blir studiebesök i fjärrblockeringscentralen i Ånge.
Vi kommers att ha guidade turer dit under dagen så att de som vill få komma in och titta hur vi arbetar. Det är viktigt att visa för alla intresserade Ångebor fjärren. Men naturligtvis är alla välkomna hit för ett besök, slutar Åke Lundgren.

Mer läsning

Annons