Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmen byggs ut

/
  • ....verkstadsföretaget Midwaggon följer efter och installerar fjärrvärme och skrotar oljepannan.

Ånge energi fortsätter att ansluta stora värmekonsumenter till sitt nät.
Kommunalkontoret och verkstadsföretaget Midwaggon står i tur.

Annons
När det nybyggda kommunalkontoret i Ånge togs i bruk 1976 efter kommunsammanslagningen var värmekällan direktverkande el.
Då var det billigare att sätta in direktverkande el istället för vattenburen elvärme eller andra uppvärmningsalternativ.
Och för Midwaggon som för några år sedan köpte lokstallarna i Ånge för sin verksamhet var det bara att ta över det befintliga värmesystemet med olja.
Men nu ska båda lämna oljan och direktverkande elströmmen och få sin värme med hjälp av biobränsle från Ånge energis fjärrvärmeanläggning.
Kostnaden kommer att bli densamma som idag för uppvärmningen men vi kommer att få ett helt nytt värmesystem i huset efter 30 år, säger kommunalrådet Stren-Ove Danielsson.
Kurt Hagström, Ånge energi hoppas att bytet till vattenburen värme kommer igång så snabbt som möjligt.
Vi har också sökt statliga pengar för att göra den här förändringen. Och vi hoppas på att vi kommer att få omkring 1 miljon kronor i bidrag. Hur mycket konverteringen kommer att kosta hänger på de anbud som vi får in, säger Kurt Hagström.
Samtidigt som Ånge sitter och räknar på en lösning för kommunkontoret är man redan igång med att gräva för fjärrvärmeledningar till Midwaggon.
I slutet av oktober räknarn vi med att vi ska vara klara med ledningarna till hela anläggningen. Och när Midwaggon är inkopplade på nätet kommer de att para 120 kubikmeter olja perm år, säger Kurt Hagström
Med dagens energipriser rör det sig om mycket pengar för företaget. Samtidigt som miljön kommer att förbättras då utsläppen som spär på växthuseffekten minskar.
Men fjärrvärmeledningarna blir inte längre än till Midwaggon. Bostadsområdet som ligger ovanför kommer inte att få tillgång på fjärrvärme.
Många av villorna i det området har direktverkande el eller så har man borrat efter bergvärme. Det sätter stopp för en utbyggnad av fjärrvärmen, slutar Kurt Hagström.

Mer läsning

Annons