Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera stora beslut stundar om kommunens äldreomsorg

/

Gläntan avvecklas som demensboende – samtidigt som en kallställd avdelning på Hallstaborg rustas upp och tas i bruk.
Det är ett av flera förslag som socialnämnden ska ta ställning till på onsdag.

Annons

Under våren så inleddes en jakt på fler demensplatser i Ånge kommun, och redan då informerade socialchef Katarina Persson om de planer som fann på att öppna upp en kallställd avdelning på Hallstaborg, strax utanför Ånge. Planer som nu bara är ett klubbslag i från att förverkligas.

Läs mer: På jakt efter nya boendeplatser

För när socialnämnden sätter sig ner på onsdag så är den åtgärden ett av flera förslag som med stor sannolikhet kommer få grönt ljus.

– Det här är ett arbete som har pågått ganska länge, och socialnämnden har varit med i hela processen och även sett ritningarna, säger Katarina Persson, som också uppger att personalen är informerad.

Totalt rör det sig om femton nya demensplatser som kommer skapas genom upprustningen av den vakanta avdelningen.

– Det är en fin utemiljö vid boendet, så jag tror att det här kommer att bli riktigt bra, säger Katarina Persson.

Dock kommer också nysatsningen innebära att åtta demensplatser försvinner i Fränsta. Detta då man avser att flytta verksamheten vid Gläntan för att i stället upplåta den fastigheten som gruppbostad för stöd- och omsorgsverksamheten, tidigare LSS.

– Vi har inte råd att bygga någonting nytt utan måste se över det behov vi har, och då är den här lösningen den bästa som vi har kunnat se, säger Katarina Persson.

Även vid Spångbrogården i Ånge så är förändringar aviserade. Då i form av att ett antal lägenheter återgår till Åfa för uthyrning som seniorboenden.

– Vi ser att det finns en efterfrågan på seniorboenden, och då främst i Ånge, samtidigt som vi inte har fullt på Spångbrogården, förklarar Katarina Persson.

Slutligen finns också ett annat förslag på bordet, men då av mer ekonomisk karaktär.

– När vi jämför oss med andra liknande kommuner så ser vi att våra hyror ligger oskäligt lågt, säger Katarina Persson, med anledning av förvaltningens förslag om en hyreshöjning med 150 kronor per månad, vilket skulle betyda en ökad hyresintäkt för socialnämnden med omkring 118 000 kronor.

Läs också: Socialchefen om den skenande ekonomin – saknar åtta miljoner kronor

Mer läsning

Annons