Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följetongen "Väg 591" fortsätter – byarna blev lämnade i mörker

/

Missnöjet gentemot Trafikverket har inte svalnat i byarna längs väg 591. Den senaste kritiken har dock inte med själva vägupprustningen att göra, utan en vägran att återställa gatubelysningen som revs ner.

Annons

Det var med glädje som boende längs väg 591 mellan Nordanede och Sandnäset för några år sedan fick beskedet om att vägen äntligen skulle rustas upp. En känsla som efter slutfört arbete har förvandlats till stort missnöje.

Redan första våren så kom vägskadeskyltarna fram, och än i dag finns det varningar för vägskador på den knappt årsgamla vägen.

Läs mer: Nya vägen är redan en trafikfara (Premium)

Men det senaste i raden som spätt på missnöjeskontot är beskedet om att varken Trafikverket eller entreprenören tänker återställa den nedplockade gatubelysningen genom Nordanede och Gimåfors.

– När de var klara med vägen och försvann härifrån så tänkte vi ju att de skulle komma tillbaka och fixa lyset senare, men det gjorde de inte, säger Anders Johansson, Nordanedebo och engagerad i den lokala bygdeföreningen.

Samma förening som på 1900-talet fick lägga ner åtskilliga timmar av ideellt arbete för att få fram pengar till den nu nedrivna gatubelysningen.

– Det var så det fungerade på den tiden. Bygdeföreningarna började ofta som väglyseföreningar för att få in pengar för att bygga belysning, och sedan tog kommunen över driften av det hela, säger Anders Johansson.

Och just "ta över" är vad Ånge kommun fått göra i det aktuella fallet. Enligt kommunens gatu- och renhållningsansvarige Pernilla Cederlöf så fanns det en skrivning i ett besiktningsprotokoll om de belysningsstolpar som fanns inom vägområdet. En skrivning som på svenska kan tydas som "vill ni ha lyse så får ni sätta upp och betala för det själva".

– När det är de som gör om vägen, som verkligen behövde göras om, så kan man ju tycka att de borde återställa belysningen också, säger Pernilla Cederlöf.

Lika diplomatisk ton håller inte Anders Johansson när han ger uttryck för sin åsikt i frågan. En åsikt han och många andra boende längs vägen delar.

– Det är bedrövligt. All heder åt Ånge kommun som fixar det här nu, men det är Trafikverket som ska ta kostnaden för det här. I deras plånbok handlar det om en spottstyver, säger han.

Enligt Pernilla Cederlöf så handlar det om ett antal hundra tusen kronor som kommunen nu har fått lägga på att återställa belysningen i Nordanede och den del av Gimåfors som tillhör Ånge kommun.

– Vad jag förstått så kommer Sundsvall göra samma sak på sin sida, säger Pernilla Cederlöf, som räknar med att notan i alla fall kommer att landa under en halv miljon kronor.

Exakt när den nya belysningen kommer vara på plats och i drift törs hon dock inte säga. I Nordanede så har man i veckan fått ledningar och fundament på plats, men då det varit fel fas i ledningarna så måste också Härjeåns dit innan armaturerna kan monteras upp.

ST sökte under fredagen Trafikverkets projektledare för vägbygget, men utan framgång.

Läs också:

Uppskjutet vägprojekt upprör (3 feb 2010)

Krav på att rusta upp väg 591 (4 feb 2010)

Väg 591 fortsätter väcka ilska bland boende (17 feb 2010)

Vägen kan byggas om redan 2013 (27 mars 2010)

Väg 591 - vägen som Gud glömde (29 maj 2010)

Vill få till förbättring av vägen norr om Nordanede (11 dec 2010)

Vill ha snabbare åtgärder av väg 591 (3 jan 2011)

"Äventyrsvägen" - nu byggs den om (7 aug 2013)

Glädje över ny väg (18 okt 2014)

Mer läsning

Annons