Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förare och motorcyklar rostades av i Ånge

Under lördagen hade Västra Medelpad Motorcykelklubb avrostning. I första hand var det bromstekniken man tränade på. Men även andra detaljer finslipades inför säsongen.

Annons
Det började med ganska få deltagare. Men framåt lunchtid började folk strömma till och sedan var ganska många motorcyklar som körde på övningsbanorna.
Träffen har man för att hjälpa både nyblivna och gamla motorcykelförare att bli en säkrare förare. Gunnar Nordlund har vid Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation (SMC) utbildat sig till instruktör.
Jag hade kört hoj i tio år innan jag gick kursen. Men trots det lärde jag mig en massa nytt, säger han.
Mia Öhman har tagit ut sin Yamaha FZ 750 cc för första gången i år. Hon kör motorcykel för tredje säsongen och tycker det är kul att fler och fler tjejer börjar köra motorcykel.
Jag vill inte bara sitta därbak man vill ju köra också. Bara ta hojen och glida iväg, säger Mia Öhman.
Hon läser också till instruktör på SMC och har den praktiska delen av utbildningen kvar. Under dagen hjälper hon till lite och tror att många är rädda för att komma och testa sina kunskaper bara för att de har så stora krav på sig. Det tycker hon är synd för att det är inte så klubben vill att det ska vara. Men hon känner sig också nyttig och berättar att det känns som om det kvinnliga motorcykelförarna gärna kommer fram och frågar henne om det är något de undrar över.
Gunnar Nordlund menar att ju längre man kört motorcykel desto mer respekt får man för maskinen. Det är bland annat det som motorcykelklubben vill lära ut. Och sedan är det mycket med de nya motorcyklarna som inte alla äldre förare kanske vet.
Nu för tiden är cyklarna gjorda för att använda bromsen fram. Så var det inte förut, säger han.
Under dagen var det många som provade på hur deras motorcyklar betedde sig vid till exempel olika inbromsningar. Gunnar Nordlund berättar att det ger en trygghetskänsla att veta, dels hur motorcykeln beter sig, men även hur lång bromssträckan är.
En av de tjejer som är på plats för att träna är Carina Jonsson. Hon tog körkort så sent som i höstas och tycker det känns viktigt att vara på plats och försöka lära sig lite.
Jag tycker det här är jättebra och det behövs verkligen, säger Carina Jonsson.

Mer läsning

Annons