Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder åtal om vargen som sköts i Naggen

Polisutredningen mot den finske jägaren som sköt en varg i Naggen i höstas har dragit ut på tiden. Jägaren har ännu inte hittat någon advokat som vill försvara honom. Men miljöåklagaren Christer Jarlås hoppas ändå att kunna fatta beslut om ett eventuellt åtal före jul.

Annons
Jägaren har begärt att själv få välja försvarare. Bland annat har han varit i kontakt med Svenska Jägareförbundets advokat som inte kunde åta sig ärendet, säger Christer Jarlås.
I början av september i år kom jägaren, som är en högt uppsatt militär i Finland, till Naggen för att jaga fågel. Mannen ville inte jaga i Finland eftersom han var rädd för att hans hundar skulle bli angripna av varg. Men i Naggen fanns Medelpads enda vargrevir.
Där blev en av jägarens dyrbara spetsar attackerad av en varg. Jägaren sköt ett antal hagelskott mot vargen. Först för att varna men eftersom vargen blev allt mera närgången avlivade han den. Felet är att vargen är fridlyst i Sverige. Ärendet gick därför till åklagaren.
Lagen ger inte en jägare rätt att freda sin hund genom att skjuta vilt. Därför ser jag ingen möjlighet att undvika åtal, säger miljöåklagaren Christer Jarlås i Östersund.
Jarlås har ännu inte kunnat börja arbeta med åtalet eftersom han inväntar polisens förundersökning. Denna ska delges den misstänkte jägaren tillsammans med hans advokat. Men än så länge finns det ingen sådan.
Nu har jag begärt att jägaren ska komma med ett förslag på en advokat som kan åta sig ärendet. Det tar lite tid. Bland annat eftersom jägaren inte är bosatt i Sverige. Men det brådskar inte.
Under tiden har Jarlås tagit del av obduktionsprotollet från den skjutna varghannen. Detta gav dock ingen information eftersom vargen var skjuten med många skott. Veterinärbesiktningen visade inga skador på hunden som, enlig jägaren, var tilltufsad och mentalt påverkad.
Det är flera faktorer Jarlås måste ta ställning till innan han beslutar sig om åtal. Bland annat att vargen ökar i antal i Sverige och att därmed skyddsbehovet minskar. Samtidigt är lagen entydig. Vargen är fridlyst. Nu måste jägarens rätt att skydda sina hundar vägas mot vargens skyddsbehov.
Det är tillåtet att skjuta varg för att skydda tamdjur. Men enligt Jordbruksverket och Naturvårdverket betraktas inte hunden som ett tamdjur. Lagtexten är lite konstig men det är den vi måste hålla oss till.
Sundsvalls Tidning har inte kunnat nå Svenska Jägareförbundets advokat för en kommentar.

Mer läsning

Annons