Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskott till Vägverket

Ånge kommun lånar ut sex miljoner kronor till Vägverket för att gång- och cykelvägen väster om Fränsta byggs så snart som möjligt.
— Nu lämnar vi över förslaget till Vägverket och väntar på deras beslut, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
Trafiksäkerheten längs Fränstavägen väster om samhället mot Ljungaverk har under flera år varit ett hett diskussionsämne.
På olika sätt har skolelever och Fränstabor engagerat sig i frågan.
För ett år sedan redovisade eleverna vid Fränstaskolan i flera utredningar den farliga trafikmiljön och kravet på att något snabbt måste göras.
Vägen är farlig för skolbarnen konstaterades i utredningarna.
Vägverket har också beslutat om att trafiksäkerheten efter sträckan måste bli bättre. Gående efter vägen har framförallt under vintern ingenstans att ta vägen när två bilar möts.
Gående och sparkåkare tvingas upp på snöplogkanten för att inte riskera att bli påkörda.
Redan år 2002 diskuterades att något måste göras för att höja trafiksäkerheten, säger Sten-Ove Danielsson.
Vägverkets besked om att sträcken tidigast år 2008-2009 kommer att byggas om är mer eller mindre en katastrof anser man i Fränsta.
Stiven Wiklund, i s-föreningen i Fränsta skrev till kommunstyrelsen och föreslog att kommunen skulle låna ut pengar till Vägverket för att få sträckan ombyggd så snart som möjligt.
Vi har sagt i kommunstyrelsens arbetsutskott att vi är beredd att låna ut pengarna till Vägverket för att jobbet ska komma igång så snart som möjligt, säger Sten-Ove Danielsson.
Sex miljoner kronor är kommunen beredd att låna ut räntefritt och som man vill ha tillbaka från Vägverket inom två år efter det att arbetet är klart.
Kommunen kommer att förlora några 100 000 kronor på detta. Men vi anser att det är så viktigt att vägen byggs om så snart som möjligt. Och det känns också osäkert när bygget kan göras i Vägverkets regi. Vi ser bara vad som hände med upprustningsplanerna av vägen mot Nordanede. Den sköts på framtiden. Vi soar också pengar när bygget är klart eftersom vi då kan minska på skolskjutsarna. Idag får de yngsta åka skolskjuts trots att avståndet är mindre än två kilometer på grund av vägen, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Med det här beslutet är två stora frågor för Fränsta löst menar kommunalrådet.
Vårdcentralen har fått läkare. Och vägen kan byggas om, det känns mycket bra, slutar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons