Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångar för svärdfäktare från Ljungaverk

/
  • Joakim Lindkvist i en av matcherna på Wasaslaget. Joakim är fäktaren i helsvart dräkt.
  • En glad Joakim Lindkvist flankerad av segraren Olle Janson från Uppsala och tvåan Simon Laudell från Örebro.
  • Joakim Lindkvist, till vänster i bild sätter in en stöt på motståndaren i matchen om bronset.

Långsvärdsfäktaren Joakim Lindkvist tog en bronsmedalj i turneringen Wasaslaget i Uppsala.
– Det var en dröm bara att komma till semifinal så det här var jäkligt roligt, säger Joakim.

Annons

Joakim Lindkvist tävlar för Ljungamarkens HEMA. Klubben är nystartad och har i dagsläget sex aktiva fäktare.

Läs mer här

HEMA står för historical european martial arts och är en underdel till svenska budo- och kampsportsförbundet. Utövarna finns över hela världen, men rötterna ligger i Europa.

– Vi i Sverige är ganska framstående inom långsvärdsfäktning så för att slippa möta de bästa har man startat den här turneringen som är för oss som inte tillhör toppskiktet. Det skulle bli för ojämn konkurrens och man skulle bli helt sönderslagen annars, säger Joakim Lindkvist.

Vikten på svärdet är 1.5-2 kilo och är vad ett riktigt svärd vägde på medeltiden. Till skillnad från OS-grenen fäktning går man i långsvärdsfäktning runt varandra och är friare på golvet.

– Det är mycket taktik, i vanlig fäktning är man låst vid en linje. Här får man brotta ner motståndaren, eller slå ett knytnävslag hållande i skaftet. Det måste alltid finnas en intention, en tydlig avsikt bakom slaget, säger Joakim.

Sporten är fysisk och kräver kondition av fäktaren så det blir ett antal träningspass i veckan för Joakim.

– För mig är det på motionsnivå, men det är rejält svettigt. Det blir styrketräning och konditionspass utöver fäktningsträningarna.

Att puckla på varandra med svärd låter farligt, blir det inte mycket skador?

– Jag kände inget efter den här turneringen, men det händer att det blir skador i form av blåmärken. Det blir också en del hand och fingerskador, men nu har man ökat kraven på handskarna, säger Joakim.

På Wasaslaget var det en kvinnlig fäktare som fick åka till sjukhus på grund av en huvudträff. Tydligen gick allt bra, hon var enligt uppgift på fäktningsbanan redan dagen efter.

Förutom det sportsliga ser medlemmarna i klubben en möjlighet att utöka verksamheten och samtidigt göra lite samhällsnytta.

– Vi håller på att dra i gång ett integrationsprojekt, så nu försöker vi dra ihop folk till prova på-kvällar i Ljunganhallen. Föreningslivet är ett bra sätt att komma in i en gemenskap om man är nyanländ, säger Joakim Lindkvist.

Mer läsning

Annons