Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsmännens arbete väcker frågor

/
  • Urban Åström och Lars Thorins framgångsrika skolutvecklingsarbete i Ånge är inte enbart hyllat.

De har nått goda resultat, men det finns också röster som ifrågasätter kombinationen av offentlig anställning och privata intressen.

Annons

De har hyllats för sina resultat med Ånges skolor, men det finns också en del åsikter om Lars Thorin och Urban Åströms engagemang för skolutveckling utanför kommunhusets väggar.

Lars Thorin arbetar som konsult vid sidan av, och har tillsammans med Urban Åström nyligen gett ut en bok – med bokrelease i kommunhuset – om Ånges arbetsmodell. Deras kommunala anställningar används också i marknadsföringssyfte för konsultverksamheten, vilket väckt reaktioner utanför kommunens gränser.

– När jobbar de för kommunen och när jobbar de för sig själva, frågar sig till exempel en politiker i en annan kommun.

På det lokala planet så har det också hörts en del åsikter om lönesättningen, då Urban Åström som närmaste chef är ansvarig för löneutvecklingen hos sin "bisysslekollega". En organisationsfråga som både ansvariga tjänstemän och politiker håller med om kanske inte är optimal utifrån de bisysslor som har beviljats.

– Det har förts en tydlig kommunikation kring detta mellan berörda personer och kommunchefen, men vi kommer att titta närmare på det här, för inga sådana misstankar ska få finnas, säger personalchef Lena Laaksonen och personal- och organisationsutskottets ordförande Jan Filipsson (S).

Mer läsning

Annons