Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Tokyo till Tälje

/
  • Johan Köhler med frun Catrin Köhler-Decker och barnen Karl och Agnes. Längtan till naturen blev för stark för familjen, som nu bor strandnära vid Borgsjön.

Familjen Köhler-Decker har levt i Japan och Dubai i många år. Nu har de valt att flytta till Sverige och Tälje utanför Erikslund.
Catrin är uppvuxen i Alby, så hon är nästan hemma igen.

Annons

Den nybyggda villan ligger vackert belägen med en stor gräsmatta vid Borgsjöns strand. Sjön ligger blank och platsen är i det närmaste magisk. Efter elva år på fyra olika platser i världen, var det dags att flytta hem. Valet föll på Tälje, där de några år tidigare köpt en tomt med två små stugor.

Johan Jobbade på Volvo lastvagnar som VD på Volvos bolag i olika länder. Estland, Lettland, Dubai och slutligen Japan.

Sonen Karl var nyfödd när de flyttade till Estland. Catrin sysselsatte sig med lite av varje på dagarna.

– Jag var ju medföljande, som man säger. Jag pluggade, importerade sjalar och skrev lite för en tidning, säger Catrin Decker.

2,5 år senare föddes dottern Agnes och efter det tog familjen ett kliv 30 mil söderut, till Riga i Lettland. En upplevelse som var lärorik.

– Skillnaden är som natt och dag. Estland är ett transparent och fungerande samhälle där du kan lita på folk. I Lettland är det tvärtom, med mycket mutor och stor korruption, säger Johan.

Familjen har på sina resor fått lära sig olika länders seder och bruk, något som ibland kunde vara påfrestande.

– I Riga var jag tvungen att plocka fram sidor av mig själv och bete mig på ett sätt som jag verkligen inte tyckte om, men det krävdes för stämningen var kall och stenhård människor emellan, säger Catrin.

Efter avslutat jobb i Riga drog familjen vidare till Dubai, där nytt jobb väntade för Johan.

– Vi bodde i en resort med 400 lägenheter på ögruppen "palmen" med privat strand och jättestor pool, säger Catrin.

Två år senare väntade Japan. Där flyttade de in i en lägenhet på 32:a våningen med utsikt över huvudstaden och berget Fuji i bakgrunden.

Efter en tid i Japan började det kännas väldigt konstlat, som ett låtsasliv. Att bo i Tokyo med två små barn var ingen dans på rosor. All tid gick till skolarbete och familjen hade en schemalagd kväll i veckan för fritid.

– Tisdagar var vår lekkväll, säger Catrin.

Barnen Karl och Agnes är i dag elva och nio år. De har aldrig bott i Sverige. Att flytta hem har varit en längtan och det var enligt båda väldigt skönt.

– Här kan man springa runt hur som helst. Det kunde man inte i Japan, där var det bara en massa förbud i parkerna och det enda man såg var byggnader. Här har vi mer skog, säger Agnes.

Skoldagarna tillbringar de på Heliås i Erikslund och stortrivs.

– I Japan var det mycket strängare regler i skolan, man var tvungen att vara tyst hela tiden, säger Karl.

Att leva med ständigt hot av jordbävningar var tufft, särskilt i början. Huset familjen bodde i var specialkonstruerat med inbyggd flexibilitet. Med tiden blev de vana, men upplevde tre jordbävningar på två veckor innan de flyttade.

– Man höll koll på Japanerna, om de såg rädda ut var det allvarligt, säger Johan med ett skratt.

Catrin jobbar i dag i laboratoriet på Akzo Nobel, samma arbetsplats som hon sommarjobbade på som 16-åring.

Johan fortsätter i lastbilsbranschen, nu i Östersund.

Mer läsning

Annons