Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskvårdsprojekt fick lyckat resultat i Ånge

/
  • På fredagen firades det vinnande laget från Björkbackaskolan.

Under sex veckor har 370 anställda i Ånge kommun deltagit i en tävling för att förbättra sin allmänhälsa.
På fredagen firades det vinnande laget från Björkbackaskolan.

Annons

Genom att promenera, sova, äta och till och med dansa balett har deltagarna i Ånge kommuns tävling Motionsracet kunnat samla i hop poäng. Antalet poäng delades därefter med antalet i varje lag för att få fram en vinnare.

Björkbackaskolans lag lyckades få i hop 5808 poäng och kammade hem vinsten. På fredagen överraskades de med kaffe och tårta och de ska även få en heldag på Mid adventure i slutet av sommaren.

Rektorn kallade in personalen på skolan, men utan att säga vad samlingen skulle handla om.

När Lena Laaksonen och Philip Strömgren som varit drivande i projektet även de dök, ramlade femöringen ner för ett par medan flera fortfarande inte förstod vad som var i görningen.

När de fick veta att de vunnit tävlingen med endast 70 poäng mer än tvåan från Utsikten, jublade de.

– Det är helt otroligt! Vi har vunnit, utbrast Carina Danielsson.

Syftet med tävlingen är att förbättra hälsan på människorna i kommunen och då inte bara se träningsbiten, utan hela bilden med både mat och sömn också. Vissa val var värda fler poäng, men annars gav en minuts aktivitet en poäng till laget.

Under 2014 genomfördes ett pilotprojekt som lockade 154 deltagare. I år blev deltagarantalet ännu högre med 370 personer. Enligt initiativtagaren Philip Strömberg är tanken att försöka ha ett större friskvårdsprojekt varje år. Men innan planeringen för nästa års utmaning påbörjas väntar en utvärdering för att se vilket resultat på till exempel korttidssjukskrivningar som tävlingen har medfört.

Vid pilotprojektet i fjol var resultaten mycket goda.

– Det var flera som gick ner flera kilo i vikt, en slutade att snusa och flera som kände sig mycket piggare på jobbet, säger Lena Laaksonen.

Mer läsning

Annons