Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart för Göran Månsson

/
  • Göran Månsson håller spelpipekurs på sin gård i Haverö. Musik som härstammar från Jämtland, Härjedalen och Medelpad kommer att läras ut på bland annat Härjedalspipan.
  • Göran Månsson.

Han är en av Sveriges främsta folkmusikflöjtister. Många känner säkert igen honom från gruppen Sarek eller Gjallarhorn. I helgen håller han spelpipekurs på sin gård i Haverö.

Annons

Göran Månsson är född och uppvuxen i Ånge och härstammar från spelmanssläkten, Lång, i Haverö. Mest känd är han som folkmusiker, främst på blockflöjt, men också Härjedalspipa och Offerdalspipa, traditionella flöjtar från Härjedalen samt Jämtland .

– Jag tycker att det är viktigt att föra traditionen vidare men även förnya den. Spelpipa och folkmusik från Haverö tycker jag är kul, det är därför jag anordnar spelpipekursen, säger Göran Månsson.

Utöver spelpipekursen har Göran Månsson många andra järn i elden. I sommar har han bland annat haft skrivarkurs i Haverö, turnerat med ungdomsbandet Mittfolk, som han är projektledare för och turnerat runtom i Sverige med grupper som Frispel och Göran Månsson band. När han inte jobbar med något av sina många musikprojekt är han i sommar på sin gård i Haverö och fixar med de tre husen.

Inför kursen, som han håller tillsammans med Gunnar Stenmark som tillverkar Spelpipor, har de haft mycket att tänka på.

– Det är tre orosmoment man måste igenom. För det första är det om någon kommer att anmäla sig, för det andra om de kommer att trivas här och just nu är vi i fas tre, vad fan ska vi göra och vilka låtar ska vi spela, säger Göran Månsson.

De tretton deltagarna som anländer under dagen kommer att bo på gården och i tre dagar lära sig spela folkmusik från trakten. Kursen hålls för andra året i rad och Göran Månsson ser hoppfullt på helgen.

– Förra året var det underbara människor här det var en go och härlig stämning, det blir det säkert i år också, säger Göran Månsson.

Mer läsning

Annons