Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda råd för att slippa bränder

/
  • Lars Nyman, räddningschef i Ånge hoppas att julhelgen ska firas utan några bränder i lägenheter eller villor.

Julen närmar sig med stormsteg och därmed massor av levande ljus som är tända runt om i hemmen. – Vi har varit förskonade från allvarligare bränder i hemmen under många jular, säger räddningschef Lars Nyman i Ånge.

Annons
Julen och nyårshelgen 2004 och 2005 inträffade 197 bränder i landet.
Ingen av dem skedde i Ånge kommun.
Och det är den statistiken som Lars Nyman vill ska fortsätta.
Det är väldigt viktigt att man tänker sig för när man har tänt ljus hemma i lägenheten eller i huset, säger han.
Räddningstjänsten i Ånge har också gått ut med en lista för att göra hemmen säkrare.
På den återfinns en punkter att man ska ha obrännbara ljusstakar. Och att det inte finns några levande ljus på TV:n. Dessutom ska det inte finnas några ljus nära en gardin. En vindpust från ett öppet fönster eller att någon passerar förbi kan få gardinen att landa över ljuset och fatta eld.
Och dessutom ska man undvika att man har mossa eller något annat brännbart i ljusstakarna, fortsätter Lars Nyman.
Men det är inte bara ljusen och eldslågorna som är viktiga att kontrollera menar han.
Brandvarnarna måste också kontrolleras. Om de inte fungerar måste batterierna bytas ut. Och har man inte någon brandvarnare så måste man naturligtvis köpa en, poängterar Lars Nyman.
Räddningsverket har tagit fram statistik för hela landet om bränder som inträffat vid jultid. Och de flesta har startat av levande ljus. Hela 76 procent av bränderna vid jultid mellan år 1997 och fram till år 2004 har orsakats av levande ljus.
Fem procent av bränderna har startats av tomtebloss: En halv procent av eldsvådorna har orsakats av ljusstöpning och elva procent av fyrverkeri.
De allra flesta bränderna inträffar mellan klockan sex på kvällen och fram till klockan nio. Då inträffar 42 procent av dem. Och fram till midnatt inträffar ytterligare 42 procent av alla eldsvådor.
De flesta av bränderna inträffar också i lägenheter, hela 43 procent av eldsvådorna. I villor sker 21 procent av bränderna.
Och det är julafton som räddningstjänsten runt om i landet har mest att göra. Men antalet bränder har minskat från 1997 och fram till nu. 1997 inträffade 355 bränder runt om i landet.
Tänk också på att kontrollera alla elektriska sladdar och att inte ha några levande ljus i granen. På så sätt kan julen bli en god jul, slutar Lars Nyman.

Mer läsning

Annons