Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sågar det nya oppositionsavtalet

/
  • Erik Thunefors är kritisk till det samarbetsavtal som en delegation för det egna partiet undertecknat, och som de i hans mening inte hade mandat att göra.

Avgörandet om vem som blir oppositionsråd i Ånge kommun närmar sig. En fråga som fått det att knaka i fogarna inom flera etablerade partier.

Annons

Vår framtid vill sätta Leif Edh på oppositionsrådsstolen medan Allianspartierna M, C och KD har ingått ett avtal om valsamarbete där det minsta partiets förstanamn, Kjell Grip (KD), lyfts fram som tänkt företrädare för Ångealliansen.

Frågan är bara hur enade partierna egentligen står i oppositionsrådsfrågan.

Bland annat så är Centerpartiets ordförande Erik Thunefors mindre glad över utgången av de samtal som föregått avtalet om valsamarbete.

– Jag fick inte sköta den förhandlingen själv utan det var en vald grupp. Men de hade inte mandat att skriva på någonting, säger han utan några större försöka att dölja sitt missnöje.

Han har också svårt att se hur man i den politiska situation som valresultatet skapat ska kunna ta sig framåt i frågan.

– Det bästa vore kanske att inte ha något oppositionsråd alls, utan att man i stället tar den här ersättningen som utgår till oppositionsrådet och delar upp pengarna mellan oppositionspartierna, säger Erik Thunefors, vars parti kommer att träffas under onsdagskvällen för att försöka hitta en enad väg framåt.

Men det är inte bara inom Centern det finns tvivel.

Även inom Moderaterna finns synpunkter på hur frågan har hanterats. Sittande oppositionsrådet Hans-Erik Beck gick till val på att han ville fortsätta, men har trots förstaplatsen petades han bort från uppdraget.

– Jag tycker det är fel och jag har även träffat väljare som sagt samma sak, säger Hans-Erik Beck, som under resan fått en hel del kritik av gruppledare Tord Sundquist.

I måndags bjöd han även in till en träff för att stämma av läget inför nästa veckas avgörande.

– Jag liksom många andra är tveksam till hela den här processen. Det är en mycket märklig situation och agerande, men jag kommer att arbeta för Moderaternas bästa även i fortsättningen, säger oppositionsrådet.

Mer läsning

Annons