Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill få fart på den politiska debatten

Skrota gruppmötena inför fullmäktige. Diskutera istället frågorna ordentligt i kommunfullmäktige. Det föreslår Sten Påhlsson i Ånge till kommunens klagomålshantering.

Annons
Intresset för politik har alltid funnits hos Sten Påhlsson. Från det han var egen Ica-handlare i Säter, Haverö till åren som kontorsvaktmästare hos Ånge kommun.
Jag har aldrig varit hårt engagerad med att sitta i olika nämnder och styrelser, även om jag har varit intresserad. Jag satt på en del poster i Haverö innan Ånge storkommun bildades, berättar han.
Men nu vill han ha fart på den politiska debatten i Ånge, och det ordentligt.
Jag har lämnat ett förslag till kommunen att de gruppmöten som finns idag före varje kommunfullmäktige ska skrotas. På dem sitter varje parti och drar upp riktlinjerna hur man ska rösta i varje fråga i kommunfullmäktige, fortsätter Sten Påhlsson.
Det är detta som han anser lägger lock på den politiska debatten.
Om istället alla frågor som kommunfullmäktige skulle besluta i, beslutades av fullmäktigeledamöterna, så skulle det politiska intresset bli större. Jag tror också att allmänheten skulle bli mer intresserad. Tänk vilka uppfriskande och härliga debatter vi skulle kunna få, säger Sten Påhlsson.
En ordentlig debatt i kommunfullmäktige tror han också skulle få de politiska ledamöterna mer engagerade.
Idag är det en eller två ur varje parti som diskuterar frågor som politiska beslut ska fattas om. Det är inte bra. Som det är nu är det alldeles för många i kommunfullmäktige, eftersom debatten inte är tillräckligt livlig. Många kanske inte vågar yttra sig eller har lovat att hålla tyst även om deras tankar är annorlunda än vad som beslutades på dessa \"förträffar\". Var och en som är med bör få säga sin mening, som det är nu så är fullmäktige bara ett spel för galleriet, slutar en kritisk Sten Påhlsson.
Tage Påhlsson, centerpartistiskt oppositionsråd i Ånge tycker att synpunkterna från Sten Påhlsson, är intressant men omöjlig att genomföra.
När frågorna dyker upp i kommunfullmäktige så är de väl förberedda i olika nämnder och styrelser. Så jag tror inte att man kommer att vinna något på det här och fullmäktemötena skulle kunna bli väldigt långa. Jag föreslog för några år sedan att alla nämnder i kommunen skulle tas bort. Och att det istället skulle bildas utskott i kommunfullmäktige. Till exempel ett for skolan, sociala och så vidare. Men då fick vi inget gehör från statsmakterna. Men bara några år efter var idén verklighet på annat håll i landet. Men det är bra att man engagerar sig i det politiska livet, slutar Tage Påhlsson.

Mer läsning

Annons