Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill flytta nationaldagsfirandet från Ånge

/
  • Örjan Olsson (V) vill se en ambulerande och rättvis lösning för kommunens nationaldagsfirande.

Kommunens officiella nationaldagsfriande bör inte låsas till Ånge, utan i stället alterneras mellan de orter som vill stå som arrangör.

Annons

Det anser Vänsterpartiets förstanamn i Ånge, Örjan Olsson, som i en motion till kommunfullmäktige för fram sin åsikt.

– Jag tycker det är fel att på detta vis geografiskt låsa fast firandet till en ort. Grundtanken borde i stället vara att i görligaste mån motverka en centralisering av populära evenemang och den marginalisering av mindre orter som oundvikligen följer därpå, skriver Örjan Olsson.

Han tycker i stället man ska utnyttja tillfället som nationaldagen och andra större händelser ger, att involvera olika delar i kommunen på ett sätt som kan stärka sammanhållningen.

– Det skulle ge de mindre orterna en möjlighet att stärka bykänslan, att visa upp sig och få ekonomisk fördel av inkomster som denna typ av evenemang genererar, skriver Örjan Olsson.

Förslaget som han vill se förverkligat, och som han för fram i sin motion, är en modell där de orter som önskar stå för värdskapet ges en möjlighet att ansöka om detta. Utifrån det ska sedan kommunen ombesörja att firandet utlokaliseras så rättvist som möjligt.

– Till exempel medelst lottning, slutar Örjan Olsson.

Mer läsning

Annons