Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill se nya rutiner för bygdeavgiftsmedlen

/
  • Kjell Grip (KD) vill se nya regler för hur Ånge kommun hanterar ansökningar om bygdeavgiftsmedel, och rekommenderar den man har i grannkommunen Berg.

Kommunstyrelsens arbetsutskott skjuter upp kulturenhetens planerade sceninvestering. Däremot beviljas bygdeavgiftsmedel till förbättringar av skolgården i Ljungaverk, ett beslut som togs i oenighet.

Annons

Det finns en tydlig politisk skiljelinje i Ånge kommun beträffande användning av bygdeavgiftsmedel. Det står klart sedan båda oppositionsledarna, Kjell Grip (KD) och Leif Edh (VFÅ), reserverat sig mot beslutet att delfinansiera skolgårdssatsningen i Ljungaverk med bygdeavgiftsmedel.

– I princip handlar det om en utvidgning av den egna budgeten, sa den sistnämnde i en intervju med ST inför beslutet, medan det S-märkta kommunalrådet Sten-Ove Danielsson framförde en helt annan ståndpunkt:

– Man kan inte vara så snäv att man skulle säga ja om sakerna gjordes 200 meter bort men inte på en skolgård, replikerade han, och flaggade för fler skolgårdssatsningar med samma finansiering.

Med stöd av Ljungaverksborna Örjan Olsson (V) och Åke Nyhlén (S) så gick också kommunalrådets linje vinnande ur striden.

Dock lever fortfarande frågan om hur bygdeavgiftsmedlen används, då Kjell Grip (KD) framfört att han anser dagens rutiner för hur ansökningar behandlas bör göras om.

– Ser man på hur bygdemedlen har fördelats genom åren kan man se att vissa föreningar, och inte minst kommunorganisationen själv, har fått väldigt mycket. Det finns alltså mer att önska när det gäller spridningen, skriver han i en motion.

Där föreslår han att man slänger ett öga västerut mot Bergs kommun och den modell med fördelningsnyckel och breda samrådsträffar som tillämpas där.

– Hittills har man goda erfarenheter av detta, skriver oppositionsledaren, och föreslår en beslutsprocess i samma andra.

Det fanns dock en ansökan från Ånge kommun där arbetsutskottet sa nej, och det var ansökan om pengar till en ny mobil scen där underlaget ansågs vara för svagt. En åsikt som också tidigare framförts av Vår framtids ledamot i humanistiska nämnden.

Mer läsning

Annons