Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästar vanvårdades i flera år - två personer åtalas för djurplågeri

/
  • Hästen rörde sig stelt och led stort enligt veterinären som besökte djuren efter djurskyddskontrollen.

När veterinärerna kom till gården upptäcktes två vanvårdade hästar.
Vanvården ska ha pågått under flera års tid.

Annons

Hästarna rörde sig stelt, den ena hästen hade inte fått rätt behandling efter ett akut fånganfall för flera år sedan och hade uppenbart ont i kroppen.

I stallet fanns eltråd och band som hästen riskerade att göra sig illa på. Hästen tvingades sticka huvudet genom ett vasst metallstängsel för att få tag i grovfoder. Det fanns även frusen avföring i höet där hästarna hölls.

Enligt åklagaren har ägarna medvetet eller av oaktsamhet orsakat lidande hos hästarna och inte gett djuren tillräcklig tillsyn. Bristerna har lett till att båda hästarna fått skador.

Vanskötseln upptäcktes vid en djurskyddskontroll i vintras. Båda hästarna hade då vanskötta hovar och den enes hovar var förvuxna. Dessutom var hästarna dåligt utgödslade och saknade strö.

Veterinären som tillkallades vid djurskyddskontrollen gjorde bedömningen att den ena hästen led av kronisk och gravt misskött fång, och var utsatt för stort lidande.

Vid veterinärens återbesök tio dagar efter kontrollen hade den hästen fått smärtlindring och behandling och var i bättre skick. Men inget hade gjorts åt hovarna. Veterinären uppger i polisförhör att ägaren bestämt sig för att avliva hästen. Veterinären bedömde det som rätt beslut, eftersom det inte verkade som om ägaren skulle fullfölja behandlingen och fånget då skulle komma tillbaka.

De båda ägarna åtalas nu misstänkta för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Mer läsning