Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemkomna från Sydafrika

/
  • Maria Gustafsson siktar på att även få följa med nästa års Global classroom som ska hållas i Japan.

För två veckor sedan kom ungdomarna från Bobergsskolans gymnasium hem från Sydafrika. Där har de deltagit i projektet The global classroom partnership. — Jag tror inte att allt har sjunkit in än, säger Maria Gustafsson.

Annons
Bobergsskolans gymnasium är Sveriges representant i det internationella projektet. Ytterligare fem skolor, från Shetlandsöarna, Tjeckien, Tyskland, Japan och Sydafrika, deltar i The global classroom som går ut på att skapa insikt och förståelse för andra länders kulturer.
Förra året var Sverige värdland och Ånge fick besök av elever från de olika länderna. I år var det Sydafrikas tur och nio elever från kommunen packade sina ryggsäckar för att åka till Kapstaden.
Vi har varit borta i sammanlagt 17 dagar men två av dem bestod endast av resandet dit och hem. Det har varit fantastiskt roligt och lärorikt att få vara med på det här, säger Maria Gustafsson som ska börja andra året på samhällsprogrammet.
Årets tema var \"Dela det förflutna och forma framtiden\". Bland annat har eleverna fått besöka fängelset på Robben Island som Nelson Mandela satt i. Där fick de träffa politiska fångar och diskutera om apartheidtiden i Sydafrika.
Initiativtagaren till projektet sa i början av konventet \"Gå en stund i någons skor innan du dömer\" och det upprepade han flera gånger under vår vistelse i Sydafrika. Det går ut på att vi ska försöka förstå och respektera varandras kulturer och inte vara så snabba att döma, säger Maria Gustafsson.
Maria tycker att hon lärt sig mycket och har fått annorlunda perspektiv på saker och ting.
Efter att ha pratat med ungdomarna från de andra länderna inser man att Sveriges välfärdssystem och skatter inte finns i andra länder. Man läser i skolan och hör hur det är men när man får se det på plats blir det så mycket mera påtagligt.
Nu siktar hon på att få följa med på nästa års Global classroom som ska hållas i Japan.
Dit ska jag, helt klart. Då kanske man måste lära sig äta med pinnar, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons