Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemsjukvården dyrare än väntat

/
  • socialnämndens ordförande Birgitta Sjögren (S) konstaterar att övertagandet av hemsjukvården inte blev något nollsummespel.

För andra året i rad lägger socialnämnden en underfinansierad budget och äskar om utökad ram.

Annons

"Det kommer inte bli någon skillnad". Det var beskedet från socialchef Katarina Persson när Ånge kommun tog över ansvaret för hemsjukvården från landstinget. Ett uttalande som visade sig vara felaktigt.

För när socialnämnden nu lägger sitt budgetförslag för 2015 så är det åter en underfinansierad sådan, lite drygt två miljoner kronor. Och en av anledningarna är att skatteväxlingen med landstinget inte täcker kostnaderna för hemsjukvården.

– Det blev en större arbetsbelastning än man hade räknat med, säger socialnämndens ordförande Birgitta Sjögren, och berättar att man bland annat fått anställa ytterligare en distriktssköterska för att kunna möta behovet.

Någon riktig förklaring till att det blev som det blev, att hemsjukvården behöver ytterligare 1,5 miljoner kronor, kan hon inte ge.

Man räknade helt enkelt fel någonstans?

– Det är lite knepigt det här med övertagandet, men det är väl så. Man hade nog inte alla siffror på plats, säger Birgitta Sjögren.

– Det var sagt att den här verksamheten skulle vara finansierad fullt ut 2015 då alla kommuner gått med, men nu har tydligen bland annat Stockholm backat i det här så vi får se hur det blir.

Förutom hemsjukvården så tillkommer också nästa år en kostnad för det nya trapphusboendet med 1,8 miljoner kronor, samtidigt som kostnaderna för individ- och familjeomsorg blir högre än väntat.

– Den ramfördelning som tilldelats för 2015 täcker endast löneökningarna, skriver socialchef Katarina Persson i en kommentar.

Investera vill man göra för 1,3 miljoner kronor, varav 600 000 kronor är tänkt för renoveringar och bredband.

– Vi vill bland annat dra in bredband till Gläntan och Utsikten och har även sökt pengar för en ny balkong på Parkbacken för att förbättra miljön i demensvården, säger Carina Nelltoft, chef för särskilda boenden.

Mer läsning

Annons