Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnsövning med flera stridsövningar

/

I Ljungaverks gamla fabrikslokaler får soldaterna träna strid i bebyggt område. Något som inte är helt lätt för den ovane. – Det är särskilt stora krav att strida i bebyggelse gentemot de övningar som sker i skogen, säger kapten Ralph Sundin.

Annons
Medelpads Bataljonsövning började redan i torsdags kväll då hemvärnet ordnade med transporter från Sundsvall. Totalt deltar någonstans mellan 300 och 400 man ur två förbandsenheter i övningen.
Under våren var det en hemvärnsövning i området och där blev flera boende störda och skrämda. För att undvika det den här gången har hemvärnet valt att lägga övningarna så långt från bebyggelsen som möjligt.
Där är industriområdet i Ljungaverk ett bra exempel, säger övningsledare Lars Nordin.
Han menar också att hemvärnet den här gången lagt ner mycket energi på att informera allmänheten om övningen. Som han hoppas har överseende med eventuellt buller eller trafikstörningar.
Övningen i Ljungaverk bestod av två delövningar där två plutoner ingick. I en av övningarna tränade man strid inomhus. Innan gruppen går in i huset har de en genomgång om regler och teknik. Sedan gäller det att ta sig in i byggnaden och därefter jobba sig igenom lokalerna rum för rum under ett öronbedövande skjutande.
Den andra övningen gick ut på att gruppen skulle ta sig fram mot ett hus och sedan under kraftig beskjutning backa från det.
På soldatnivå är det så att någon öppnar eld och då ska soldaterna klara den situationen, säger kapten Ralph Sundin.
Bagrundscenariot till hela övningen är att svenska enheter i Afghanistan varit framgångsrika och därför ska sända mer trupper dit. Det har resulterat i sabotage har utförts på flera orter i Sverige. Bland annat har även försök till sabotage upptäckts i Ånge och därför har ett hemvärnslarm utlösts.

Mer läsning

Annons